Mađarska zatvorila granicu: Vojnici pod punom ratnom opremom razvukli žicu i sve blokirali

Mađarska vlada saopštila je da je granicu “zapečatila” da bi “zaštitila građane Mađarske i Evrope”

 

Mađarska je od ponoći zatvorila “zelenu” granicu sa Hrvatskom kako bi zaustavila izbjeglički talas i pooštrila režim na službenim graničnim prelazima, kao što je prethodno i najavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

 

Mađarska vlada saopštila je da je granicu “zapečatila” da bi “zaštitila građane Mađarske i Evrope”, prenosi Asošijeted pres.

 

Portparol Vlade Zoltan Kovač rekao je poslije ponoći u graničnom mjestu Zakanj da će iz humanitarnih razloga biti omogućen ulazak za nekoliko stotina migranata koji su do granice došli nekoliko minuta pred ponoć.

 

Kako je javila hrvatska agencija Hina, iako su mađarske vlasti najavile da će noćas tačno u ponoć zatvoriti poslednju “zelenu” granicu sa Hrvatskom kod Botova, čini se da su ipak odlučile da pričekaju da granicu pređu izbjeglice iz posljednjeg voza koji je u petak naveče krenuo iz Tovarnika.

 

U vozu je bilo oko 1.500 izbjeglica koje su uspjele da pređu taj neslužbeni prelaz.

 

U posljednjem vozu bio je velik broj ljudi s malom djecom, od kojih su mnoga vidljivo iscrpljena i bolesna.

 

Na ilegalnom prelazu kod Botova, osim policije, pomoć izbjeglicama pružaju brojni volonteri, aktivisti Crvenog krsta, UNHCR-a, vatrogasci i medicinsko osoblje, navodi Hina.

 

Hrvatska radio-televizija javlja da su oko 1 sat poslije ponoći Mađari kod Botova preko takozvane zelene granice razvukli bodljikavu žicu i tako zatvorili granicu.

 

Kako javljaju mađarski mediji, moguće je da na granici dođe do tenzija.

 

Granice će čuvati vojnici, ali i vodeni topovi, prenio je hrvatski portal Index.hr.

 

Sijarto je kazao da čelnici EU nisu uspeli da se dogovore o zajedničkim snagama koje bi zaštitile grčke granice.

 

Jasno je da Mađarska mora da zaštiti spoljne granice “šengenske zone”, dodao je on.

 

“Stoga je Savjet za nacionalnu bezbednost odlučio da će od ponoći Mađarska u potpunosti implementirati šengenska pravila na granici s Hrvatskom”, rekao je novinarima Sijarto u petak poslije sastanka Savjeta.

 

“Drugim rečima, zatvorićemo ”zelenu granicu” od ponoći. Službeni granični prelazi nastaviće da funkcionišu, ali uz strože kontrole”, dodao je on.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close