Lukač: Oni koji su tokom protesta palili zgrade institucija imali su organizatore, finansijere i logistiku

Naša država Bosna i Hercegovina je opstala, a bila je vrlo ozbiljno ugrožena, rekao je direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač obraćajući se delegatima na današnjoj vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH u Sarajevu, posvećenoj sigurnosnim prilikama u FBiH u kontekstu protesta građana od 5. do 20. februara.

Lukač je kazao da je za vrijeme demonstracija 7. februara, kada su u više gradova Federacije BiH paljene institucije a među njima i zgrada državnog predsjedništva u Sarajevu, sigurnosna situacija bila u dobroj mjeri narušena.

Cijelim tokom izlaganja pravio je jasnu razliku između „legitimnih protestnika“ i onih drugih, “instruiranih, bez sumnje navođenih“, što su palili i rušili. Za ove druge je kazao da su imali organizatore, finansijere i logistiku.

Za paljenje zgrade državnog predsjedništva je naveo da sadašnje zakonodavstvo poznaje jedino kvalifikaciju “terorizam u vezi s krivičnim djelom ‘napad na ustavni poredak'”, zbog čega, dodao je, počinioci takvih djela moraju biti procesuirani.

Istraga, po nalogu Tužilaštva, još traje i identificiran je jedan broj osoba što su palile institucije.

Lukač je kazao da povodom eskalacije nasilja na protestima te eventualnih sličnih događaja ubuduće treba vrlo ozbiljno razmišljati o dopuni određenih postojećih zakonskih rješenja u FBiH, jer je sadašnja policijska struktura neučinkovito razuđena, neuvezana i ne djeluje po nužnom principu subordinacije „jedno starješinstvo“.

Policajci djeluju pod ingerencijom 11 ministarstava unutrašnjih poslova (jedno federalno i deset kantonalnih) i ukupno ih ima 7.707, što nije mala snaga, a u nadležnosti Federalne uprave policije je, naprimjer, samo 565 policajaca, kazao je Lukač.

U svim dosadašnjim demonstracijama na području FBiH od 5. do 20. februara ukupno je sudjelovalo oko 42.000 ljudi, a samo 7. februara oko 19.000. Povrijeđeno je 208 protestnika i 283 policijska službenika, od kojih neki imaju vrlo teške i ozbiljne povrede, rekao je Lukač.

Objekti i ličnosti koje osigurava Federalna uprava policije adekvatno su zaštićeni, dodao je.

-U toku protesta počinjen je veći broj krivičnih djela, među kojim izazivanje opće opasnosti i nanošenje teške tjelesne povrede drugom, u okviru čega su kantonalni MUP-ovi podnijeli kantonalnim tužilaštvima krivične prijave za veći broj počinitelja- izjavio je direktor Federalne uprave policije i dodao da je tokom ovih događaja pričinjena i velika materijalna šteta.

-Jako su veliki pritisci da istraga bude potpuno obustavljena, da počinioci krivičnih djela budu amnestirani, ali selektivna pravda ne može biti dio demokratskog društva. Određena kvalifikacija ovih djela i kazne koje će sigurno biti izrečene, bit će preventivna opomena i onima koji bi eventualno da pokušaju nešto slično (rušenje i paljenje). Ne možemo se igrati s državom. Duboko sam uvjeren da je o pitanju opstojnosti države BiH, većina nas za to, a mali dio protiv- riječi su Dragana Lukača.

Ovo obraćanje delegatima Doma naroda završio je parafrazirajući riječi kojima jedan od poslanika u Predstavničkom domu započinje svako njegovo izlaganje a znače otprilike: „Neka Bog bude u pomoći našoj domovini Bosni i Hercegovini”.

 

(FENA/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close