Lude stvari koje nam se dogode kad se zaljubimo

Pišemo o tome, pjevamo o tome, gledamo filmove o tome, no kad malo bolje razmislimo – zaljubljivanje je jedna od najčudnijih emocija koje možemo iskusiti – čini da radimo i osjećamo stvari koje inače ne bismo.Nije u pitanju nikakva magija, već čista nauka – zaljubljivanje na nas ne utječe samo psihološki i u smislu ponašanja, već utjecajem na hormone mijenja hemijsku strukturu našeg mozga.

Evo koji su simptomi:

Hormoni polude

Kad se zaljubite, obrazi pocrvene, crce lupa jače, dlanovi vam se znoje… uglavnom, osjećate se kao da ste ponovo u osnovnoj školi. Za sve ovo je kriva hemija i hormoni koji u tom trenutku preplavljuju naš mozak. Endorfin, hormon sreće nam daje osjećaj euforije kao da smo na drogama. Uglavnom, tu ne možemo učiniti ništa – ljubav čini da se osjećamo ludima.

Budimo se i idemo u krevet razmišljajući o nekome drugom osim nas

Od trenutka kad se probudite, pa do onog kad naveče ponovo legnete u krevet, osoba u koju ste zaljubljeni uvijek je prva na koju pomislite. Kako vaš mozak zna da je to prva osoba na koju treba da pomisli ujutro? Zar nema pametnijeg posla? Radi se zapravo o automatskom fenomenu, pojašnjavaju stručnjaci, koji funkcioniše na nesvjesnom nivou, baš kao da je vaš um u takvom stanju programiran da radi na taj način. Čak i tokom dana, osoba u koju ste zaljubljeni je uvijek “tu negdje” u vašim mislima. Uživajte u tome! Koliko god ludo zvučalo, nekad je lijepo razmišljati i o nekome drugome, a ne fokusirati se samo na sebe.

Smješkamo se kad smo sami

Svi smo ih vidjeli – na ulici, u parku, kafiću, tramvaju – osobe koje se smješkaju dok gledaju u svoj telefon i dopisuju se sa dragom osobom. Ovaj je “fenomen” savršen primjer onoga što nam se dešava kad se zaljubimo – u stanju smo da iskusimo čudni osjećaj sreće, čak i kad fizički nismo uz tu osobu.

Smijete se kad od njega/nje dobijete poruku, kad čujete određenu pjesmu, vidite sliku na Facebooku, sjetite se neke vaše priče ili šta god. Jednostavno, vašim organizmom kolaju hormoni sreće i normalno je da se to vidi i na vašem licu. Uživajte u tom osjećaju!

Postajemo malo (ili malo više) opsesivni

Pitam se šta on/a radi u ovom trenutku. O čemu li razmišlja. S kim je… Hoće li mi se javiti? Trebam li se prvo ja javiti? Kad ćemo se opet vidjeti? Šta misli o meni? Sviđam li mu/joj se kao on/a meni? Hoće li me povrijediti?

Zaljubljeni ljudi vole razmišljati jedni o drugima, a nekako sve što im se dešava u životu uspiju povezati sa osobom koju vole. Ili da to kažemo ovako – kad bi vaš život bio svemir, onda je vaša ljubav Sunce i sve se okreće oko njega.

U stanju smo i da se osramotimo

Znate one priče o momcima koji su bacali kamenčiće “pod pendžer” udvarajući se djevojkama ili im pod prozorom svirali gitaru? To je bilo tada, a danas imamo internet i YouTube, na kojem se mogu naći video snimci na kojima muškarci širom svijeta prose svoje djevojke. Mnogi od njih znaju završiti prilično neslavno. Ljubav će vas natjerati da radite i stvari koje nikad ne biste mogli zamisliti da ste u stanju, jer kad se zaljubite, za tu ste osobu spremni učiniti sve, bez obzira na to šta drugi misle.

Radimo stvari koje nismo radili ranije

Kad se zaljubite, onda ste za tu osobu spremni raditi svašta nešto što vam ranije ne bi palo napamet. Muškarci idu u višesatne šopinge sa djevojkama, a djevojke su, za razliku od ranije, svoje vrijeme spremne odvojiti na gledanje utakmica… zašto da ne? Nova iskustva.

Odjednom nam je više stalo do toga kako izgledamo

Prije možda i nije bilo tako, ali sad odjednom pazite na način na koji izgledate. Sve je bitno – odjeća, frizura, parfem… a možda biste mogli krenuti i u teretanu…

Pjevamo

Kad se zaljubimo, sretni smo i bezbrižni, a tu sreću ne možemo držati u sebi. Pjevamo, bilo gdje, bilo kad i bez obzira na to znamo li pjevati ili ne.

Oslijepimo

Kao što kaže stara izreka – ljubav je slijepa. Kad se zaljubite, sve što ta osoba kaže ili učini, vama je interesantno i predivno. Svaki pokret njegovog/njenog tijela i svaka riječ koja izađe iz njegovih/njenih usta je magična. Jednostavno jeste.

Ljubav nas čini slijepima, pa nismo u mogućnosti da jasno vidimo i neke stvari koje bismo i trebali vidjeti, kako kasnije ne bismo bili povrijeđeni. Sprečava nas u tome da budemo racionalni jer vrlo lako prelazimo preko svega i spremni smo oprostiti u svakom trenutku. Ljubav nas čini ludima, o njoj smo ovisni, igra se našim mozgom, zbunjuje nas… ali i čini najsretnijima na svijetu.

Klix.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close