-TopSLIDEBiHPolitika

Lovrinović konačno progovorio: Upozorenja se ostvarila, Mostar preslikati u Travnik

(Patria) – “Ja dolazim iz centralne Bosne, iz Travnika. I kažem ukoliko se dogovori da pozicija koju ima Mostar ne bude i za Travnika ja neću dići ruku za to. Travnik mora imati, da ne kažem i drugi gradovi u kojima je 1991. godine bilo preko 30 posto Hrvata, istu poziciju kao i Mostar. Da ne govorim o Bugojnu i Zenici. Ne budu li ista prava u Travniku, kao što će imati neki drugi u Mostaru, ja neće dići ruku za to i može me moja stranka isključiti iz svojih redova“, poručio je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a u Zastupničkom domu PSBiH.

O ovoj temi za novinsku agenciju Patria ranije je govorio Muharem Ceru, ekspert i analitičar koji je upozorio prije konačnog dgovora SDA i HDZ-a, koji se desio jučer, na ovaj problem.

„Cijela stvar postaje mnogo jasnija kada se ovo mostarsko statutarno rješenje aplicira na Travnik čija administrativna struktura slovom federalnog Ustava i političkim rješenjima na tragu Vašingtonskog i Dejtonskog mirovnog sporazuma, treba i mora biti identična onoj mostarskoj.

Simulacija takvog modela potvrđuje da se Travnik relativizira kao jedinstvena gradska cjelina, a da posljedično takvo rješenje stvara tzv. novu hrvatsku enklavu u središtu Bosne. 
Zamišljena posljedična enklava uvezuje velike dijelove jedinstvenog područja Travnika preko Općine Dobretići sa Gradom Jajcem što stvara pretpostavke za korekciju HDZ-ove politike trećeg entiteta tako da bi se ona, ta politika, dalje kretala u pravcu političkih zahtjeva tzv. entiteta sa diskontinuitetom, a što je više puta isticao ne samo Čović nego mnogo gorljivije saborski poslanik Ljubić. 

Predloženi Gradski statut može biti i jeste dobra osnova za dalje traganje ka prihvatljivom rješenju. Gradska područja kao izborne jedinice u formiranju Gradskog vijeća jesu dobre,  ali rješenja koja gradskim područjima daju imovinsko pravni suverenitet na teritoriju nisu ništa drugo nego realpolitička ovjera faktičkog stanja nastalog udruženim zločinačkim Hagom presuđenim pothvatima“, kazao je Cero.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close