Lokalne zajednice su realna snaga

Savjet načelnika  – kandidata SDA organiziran je kako bi se prezentirali rezultati i projekti za ovu i narednu godinu, imajući u vidu i da je ovo izborna godina. Načelnici 39 općina i rukovodstvo Stranke demokratske akcije iskazali su važnost obostrane podrške.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je da SDA ima spremnost da čisti vlastite redove, mijenja i popravlja.

– Mi želimo pokrenuti SDA. Pokazati da u njoj ima vitalnosti dati šansu novim licima. Imamo snage pokrenuti bitne procese u zemlji, borba protiv korupcije, ekonomske reforme, bolji odnosi u zemlji. SDA je bila motor pozitivnih promjena i to će ostati – kazao je Izetbegović.

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica kazao je da su načelnici općina realna snaga SDA. On je prezentirao program rada Vlade FBiH za ovu godinu, ali i pojedinačno ministarstava na čijem su čelu kadrovi iz SDA.

Osmanović je kazao da su infrastrukturni projekti od velikog značaja za lokalne zajednice.

– Infrastrukturni projekti od interesa su za širu zajednicu i povratničku polulaciju. 2014. i 2015. godina bit će značajne po rekonstrukciji stambenih objekata na području BiH – kazao je Osmanović.

On je naveo nekoliko projekata koji će se uz pomoć partnera i donatora realizirati u narednom periodu, a jedan od najvažnijih je kredit od oko 84 miliona KM Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kojim se planira zatvoriti oko 80% kolektivnih centara.

Poseban akcenat stavljen je na ulaganje u industrijske zone, što bi značilo i brži ekonomski razvoj i zapošljavanje.

Emdžad Galijašević, načelnik Općine Bihać kazao je da lokalne zajednice imaju brojne probleme, ali da zbog toga i trebaju saradnju sa svim nivoima vlasti.

– Treba ulagati u poslovne zone, ali moramo ulagati velika sredstva. Treba olakšati privrednicima, smanjiti poreze.  Naša prirodna bogatstva su razvojna šansa i potencijal. Smanjenje javne potrošnje mora se dogoditi. Nikad nam više nije trebala solidarnost kao sada – kazao je Galijašević.

Asim Mekić načelnik Općine Busovača, zamjenik predsjednika Savjeta načelnika kazao je da načelnici općina provode politiku stranaka na terenu, odnosno da su u stalnom kontaktu sa ljudima i uvijek mogu popraviti ono što ne valja. On je istakao da je lokalnim zajednicama potrebna i pomoć drugih nivoa vlasti.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close