Ekskluzivno: Angela Merkel domaćin konferencije o Zapadnom Balkanu

Kako saznaje Oslobođenje, njemačka kancelarka Angela Merkel organizira konferenciju o Zapadnom Balkanu. Planirano je da to bude 28. augusta tekuće godine, potvrđeno je za Oslobođenje u Berlinu, a na konferenciju će biti pozvani premijeri, ministri vanjskih poslova i ministri ekonomije Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Iz BiH, dakle uz predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevandu, bit će pozvani ministri vanjskih poslova i spoljne trgovine, Zlatko Lagumdžija i Boris Tučić.

Domaćin konferencije, kancelarka Merkel, kako doznaje Oslobođenje, želi pokazati da Njemačka nije izgubila interes za Balkan, kako za privrednu ovog regiona tako i za političke prilike. Kancelarka Merkel sa šefovima država regiona srest će se i sredinom jula, u Dubrovniku, u okviru Brdo procesa.

Podsjećanja radi, prošle godine domaćin regionalnih susreta Brdo procesa bila je Slovenija i tada je gost bio francuski predsjednik Francois Hollande: ove godine domaćin je Hrvatska, a specijalni gost njemačka kancelarka.

U Dubrovnik će iz naše zemlje na ovaj susret putovati predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close