Lista nacionalnih spomenika proširena za 15 dobara

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na posljednjoj sjednici proglasila je 15 dobara nacionalnim spomenikom BiH. Predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović izjavila je da je na zahtjev Službe za društvene djelatnsti opštine Ilijaš  donesen zaključak da se izvrši izmjena i dopuna odluke za istorijski spomenik Mramorje, koji čini grupa od 39 stećaka iz Donjih Čevljanovića.

Ona je podsjetila da su stećci svojevremeno, zbog izgradnje puta, sa originalne lokacije izmješteni na neprikladnu lokaciju u Donjim Čevljanovićima, te da su zbog njihove zaštite konačno mjesto našli u okviru prirodne zaštićene cjeline Bijambare.

Komisija je donijala zaključak da se od institucija nadležnih za deminiranje zatraži čišćenje od minsko-eksplozivnih sredstava predistorijskog naselja na Visu, u opštini Derventa, kako bi se moglo pristupiti istraživanju i zaštiti ovog vrlo važnog lokaliteta.

Članovi Komisije, navela je Hadžimuhamedovićeva, razgovarali su i o provođenju rezultata projekta “EKSPO AUS”, projekta jadranske prekogranične saradnje u kojem učestvuje 12 partnera iz sedam zemalja na Jadranu, među kojima je i Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

“Projekat `EKSPO AUS` u BiH usmjeren je prvenstveno na podizanje svijesti o značaju i vrijednostima vernakularne arhitekture, sa posebnim naglaskom na objekte vodenica”, istakla je Hadžimuhamedovićeva, precizirajući da je predviđena restauracija četiri vodenice u Mostaru i Stocu.

Ona je dodala da je predviđeno da 36 mjeseci traje ovaj projekat, čija je ukupna vrijednost 3,3 miliona evra, od čega će EU obezbijediti 85 odsto, a partneri 15 odsto sredstava.

Komisija je razmotrila molbu Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za davanje mišljenja o novom idejnom rješenju uređenja prostora ispred sarajevske Katedrale radi nastavka aktivnosti na podizanju spomen obilježja papi Ivanu Pavlu Drugom.

Zaključeno je da Komisija podržava postavljanje skulpture papi na prostor koji je predložen idejnim rješenjem, odnosno na način da se ne vrše izmjene na arhitekturi Katedrale.

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close