Historičarka Margaret Mekmilan: “Srbija bila kao Iran danas, Gavrilo Princip terorista”

WASHINGTON – Srbija iz vremena Prvog svjetskog rata bila je nešto nalik na današnji Iran, gdje dijelovi vlasti sponzorišu terorističke aktivnosti, a Gavrilo Princip je bio fanatik koji se poslužio terorističkim nasiljem za ostvarivanje svojih ciljeva, rekla je u Washingtonu kanadska historičarka Margaret Mekmilan.

Ona je na promociji svoje knjige “Sprečavanje novog Velikog rata: Lekcije iz 1914”, govorila i o Srbiji iz tog doba i njenoj ulozi u ratu.

“Prvi čovjek vojne bezbjednosti Srbije pukovnik Apis bio je veoma dobro upućen u to šta zavjerenici pripremaju u Bosni. Oružje za atentat prošvercovano je iz Srbije uz pomoć srpskih graničara”, rekla je Mekmilan na tribini u Brukings instituciji.

Prema njenim riječima, predsjednik tadašnje vlade Nikola Pašić “možda je nešto i sumnjao, ali odlučio je da ne zna šta se dešava”.

Na pitanje dopisnika Tanjuga da li zna da je vođi nacističke Njemačke Adolfu Hitleru za rođendan 1942. donjeta spomen ploča posvećena Gavrilu Principu iz Sarajeva koju su njemački okupatori skinuli kao ratni trofej, istoričarka je odgovorila da je juče čula za to.

“Da, juče su mi rekli za tu sliku”, kazala je Mekmilan.

Ona je, ipak, Principa nazvala teroristom, rekavši da su to ljudi koji koriste nasilje da postignu svoje ciljeve, a atentator iz Sarajeva, prema njenim riječima “nije htio da čeka da se stvari riješe diplomatskim ili ustavnim putem”.

“U svojoj knjizi sam ga opisala kao čovjeka iz današnjeg egipatskog društva koji je došao iz ruralne i tradicionalne sredine. On je vjerovao u svoje ideje i bio je fanatik”, navela je Mekmilan.

Opisujući Gavrila Principa, istoričarka je kazala i da je on, kao i mnogi mladi ljudi, svijet posmatrao crno-bijelo.

Kanadska istoričarka, inače  profesor istorije na Univerzitetu Toronto, prethodno je Evropu početkom 20. vijeka opisala kao skoro idilično društvo koje blizu sto godina nije bilo u većem sukobu, koji je došao sa Prvim svjetskim ratom.

“Evropa je napredovala na svim poljima, ali je to bilo i vrijeme kada je dominacija velikih sila, poput Britanije, počela da opada”, ocjenila je Mekmilan, dodajući da Britanci nisu shvatali da i druge zemlje žele “svoj dio kolača”.

Prema njenim riječima, njemačka spoljna politika koju je vodio kajzer, bila je katastrofalna, što je Britaniju odvojio od nje i približilo Francuskoj i Rusiji, što se smatralo nezamislivim krajem devetnaestog vijeka, piše Tanjug.

“Mnogo faktora je uticalo na početak rata, od lidera država, preko porasta nacionalizma, do krize na Balkanu”, ocjenila je Mekmilan i dodala da Rusi nisu zaboravili Nijemcima poniženje iz BiH 1908. godine.

Ona je zaključila i da je Njemačka odlučila da uđe u rat i napadne Srbiju, jer se plašila da će izgubiti Austro-Ugarsku ako to ne učini.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close