Valentin Inzko u izvještaju UN-u: Politička blokada nastavljena, BiH nije napravila potrebne promjene

U skladu s mandatom koji mu je povjeren Daytonskim mirovnim sporazumom, visoki predstavnik Valentin Inzko podnio je svoj redovni izvještaj generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki-moonu, 31. oktobra 2013. godine, u kojem je predočio stanje u vezi s provedbom mira u Bosni i Hercegovini u periodu od 20. aprila do 21. oktobra 2013. godine.

Visoki predstavnik obavijestio je Ujedinjene nacije da se politička blokada u Bosni i Hercegovini nastavila što je kao posljedicu dovelo do toga da zemlja nije išla u korak sa susjednim državama niti je napravila prijeko potrebne promjene.

Inzko je također naglasio probleme u vezi s vladavinom prava u Bosni i Hercegovini, uključujući i neprimjerene političke napade na državne pravosudne institucije, te činjenicu da domaće vlasti u cijeloj zemlji ne provode oduke Ustavnog suda BiH.

Jedna od tih odluka odnosi se na izborni sistem u Mostaru, gdje građani još uvijek nemaju mogućnost da glasaju na lokalnim izborima, i to više od godinu dana nakon što su ti izbori održani u ostatku zemlje.

Visoki predstavnik je pozvao stranke u Mostaru da surađuju kako bi pronašli kompromisno rješenje kojim bi se osigurala provedba odluke Ustavnog suda, pripremilo održavanje lokalnih izbora i omogućilo da grad nastavi da se razvija, u interesu svih njegovih građana.

Prema još jednoj neprovedenoj odluci Ustavnog suda BiH, potrebno je donijeti jednostavne amandmane na Izborni zakon u vezi s imenima naseljenih mjesta, ukoliko želimo da se naredne godine održe opći izbori, te je stoga usvajanje ovih amandmana krajnje hitno.

Visoki predstavnik također je izrazio zabrinutost činjenicom da izabrani zvaničnici i dalje pokazuju spremnost da otvoreno i direktno osporavaju osnovne postavke Mirovnog sporazuma, uključujući i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Te izjave su kontraproduktivne i doprinose političkoj nestabilnosti u zemlji. Pozitivno je što su vlasti BiH provele prilično zakašnjeli popis stanovništva i domaćinstava, koji će dati korisne podatke za ekonomsko i socijalno planiranje.

Četrdeset četvrti izvještaj visokog predstavnika generalnom sekretaru UN-a, koji je distribuiran članicama Vijeća sigurnosti UN-a, dostupan je na internet stranici OHR-a.

Visoki predstavnik će se obratiti Vijeću sigurnosti UN-a 12. novembra, kako bi osobno informirao Vijeće o situaciji u Bosni i Hercegovini.

(OHR)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close