Lista događaja koje su vjernici protumačili kao “čuda”

Domaće medije tokom jučerašnjeg dana pune vijesti o “čudu” iz Međugorja gdje je, tvrde očevici, počeo svijetliti kip Djevice Marije što je mnoge nagnalo da posjete kuću i sami se uvjere u ovaj fenomen.

I dok skeptici odmahuju rukom na još jedno u nizu “čuda” iz Međugorja, kod mnogih vjernika nema sumnje kako je riječ o legitimnom čudu.

Podsjetimo, već više od 20 godina šestero svjedoka iz Međugorja tvrdi kako mi se Djevica Marija ukazuje gotovo svakodnevno, a prvo ukazanje dogodilo se 1981. kada su djeca na Crnici ugledala ženu koja im je poslala poruku mira.

Nakon toga, pojavio se i kip koji plače, ali i brojni vjernici koji tvrde da su nakon Gospina ukazanja izliječeni. Nadalje, Marija Pavlović svakog 25. u mjesecu objavljuje nove poruke, a prošle godine turisti su snimili i “križ” koji se pojavio na nebu. Naravno, riječ je o oblacima, ali mnogi su u tome prepoznali “znak”.

Međutim, čuda u Međugorju dio su veće priče, a postoji cijeli niz sličnih događaja koje su vjernici protumačili kao “čuda”, piše Index. Ovo su samo neka od njih, a Listverse sastavio je listu najbizarnijih.

10. Josip Kupertinski

Josip Kupertinski talijanski je franjevački je fratar, svetac i mistik koji je, stoji u zapisima, znao “spontano levitirati”, a sve se, navodno, dogodilo u augustu 1630. tokom procesije u čast drugog sveca, Franje Asiškog. Josip je navodno levitirao iznad gomile i na kraju se spustio na zemlju. Crkva je ovog “letača” proglasila zaštitnikom pilota i astronauta, ali i ljudi s mentalnim hendikepom i loših učenika.

9. Sveta Bernardica

Prema vjerovanju crkve, neka tijela preminulih nakon smrti poprimaju čudnovata svojstva. Preciznije, ne mijenjaju oblik nakon smrti. Takva tijela dugo vremena ostaju fleksibilna bez balzamiranja. Jedna od njih je sv. Bernardica koja je i nakon više od 130 godina od smrti ostala u istom stanju.

8. Fatima

U poljima Cova de Iria blizu Fatime u Portugalu, “čudo” se dogodilo 1917. kada su tri mala pastira ugledala Djevicu Mariju i najavila im veliko čudo koje se dogodilo tačno u podne.  Poput velike vatrene kugle, Sunce se kretalo strelovitom brzinom, okretalo se oko svoje osi. Prelijevali su se svjetlucavi tonovi i mnogo raznih boja. Trajalo je oko 10 minuta, vidjelo se i s udaljenosti od 40 km. Sunce se nakon toga vratilo na isto mjesto i normalno sijalo. Navodno.

7. Atika, kip u Japanu

Sestra Agnes Katsuko Sasgawa 1973. doživjela je viziju, a nakon toga na rukama su joj se pojavile stigme i počela je krvariti. U junu iste godine, drveni kip u dvorištu njene crkve počeo je krvariti, plakati i znojiti se. Naučnici su prikupili uzorke i došli do zaključka kako je riječ o ljudskim izlučevinama, a sestra Agnes nakon toga se navodno izliječila od gluhoće.

6. Sveti Martin iz Porresa

Dominikanac Sveti Martin iz Porresa navodno je imao moć liječenja, a imao je i sposobnost translokacije. U isto je vrijeme viđen na dva mjesta, u Meksiku i Japanu, a on je boravio u svom domu u Peruu. Kako je tačno uvjerio ljude u svoju sposobnost, nije poznato, ali kanoniziran je 1962.

5. Kip iz Cartaga

Djevojčica je 1635. na putu za Cartago pronašla malu statuu majke i djeteta i ponijela je sa sobom. Drugog jutra primijetila je da statue nema, ali ponovno ju je pronašla na istom puteljku. Statuu je odnijela svećeniku koji joj je rekao da je riječ o Djevici Mariji i Isusu i spremio je u kutiju. Statua je ponovno nestala i pojavila se na istom putu. Nestašna statua danas se nalazi u Bazilici Naše Gospe od Anđela u Kostariki i više ne bježi.

4. Misa, hljeb i vino

Na jednoj misi koja se održala 595., jedna je žena pripremala hljeb za euharistijsko slavlje i započela se smijati ideji kako su hljeb i voda zapravo krv i tijelo Isusa Krista. Papa Gregor odbio ju je pričestiti, a ubrzo nakon toga hljeb i vino koje je žena pripremila pretvorili su se u pravu krv i meso. Ove se relikvije i danas nalaze u Andechsu u Njemačkoj.

3. Marija na zgradi

Jedno od novijih čuda dogodilo se u Clearwateru na Floridi. Naime, 1996. na jednog zgradi pojavio se lik Djevice Marije, a više od 500 hiljada vjernika okupilo se kako bi vidjelo odsjaj na prozoru.

2. Willard Fuller

Neka čuda uključuju liječenje teških bolesti, a druga neke lakše zdravstvene probleme koje, primjerice, mogu riješiti i stomatolozi. William Fuller iz Louisiane, postao je poznat po “čudotvornom liječenju karijesa”, a neki svjedoci tvrde kako su se zlatne plombe čudesno pojavile na mjestima gdje ranije nisu bile.

1. Sv. Clelia Barbieri

Sveta Clelia Barbieri očito je odlučila ne ukazati se vjernicima već ih glasom podsjetiti da ih još uvijek prati. Naime, nakon što je od tuberkuloze preminula sa samo 23 godine, svojim je župljanima rekla da ih nikada neće napustiti. Njen glas prvi su puta čuli godinu dana nakon njene smrti i to za vrijeme pjevanja crkvenog zbroja. Svjedoci tvrde da je zapjevala sa horom, a njen glas mnogi i danas čuju.

 

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close