Konferencija pod nazivom „Otvaramo vrata djeci BiH“ od 30.07-07.10.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike organizira konferenciju o de-institucionalizaciji dječije zaštite u Bosni i Hercegovini pod nazivom „Otvaramo vrata djeci Bosne i Hercegovine“ koja se održava u sklopu Dječije nedjelje, koja traje u vremenskom periodu od 30.09 – 07.10.2013. godine.

„ Dječija nedjelja“obilježit će se kroz brojne aktivnosti kaošto su susreti i sportska takmičenja djece bez roditeljske skrbi smještenih u dječija sela i ustanove socijalne skrbi, u vremenskom periodu od 03. do 05.10.2013.godine a domaćin susreta biti će JU „Socijalno-pedagoška životna zajednica Bihać“, a nositelj aktivnosti je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zajedno sa odgovarajućim resornim ministarstvima županija, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike Unsko-sanske županije.

Konferencija na temu „Deinstitucionalizacija dječije zaštite u Bosni i Hercegovini“ biti će održana 01.listopada 2013.godine u Hotelu Grand, u Sarajevu sa početkom u 10 sati.

Inicijator i domaćin konferencije je Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, a organizator je organizacija Hope and Homes for Children u BiH, u partnerstvu sa organizacijama: UNICEF, Save the Children, SOS Dječija sela BiH, World Vision i SUMERO Savez organizacija za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama u FBiH.

Konferencija će biti  organizirana u sklopu kampanje za de-institucionalizaciju dječije zaštite „Otvaramo vrata djeci Evrope“ koju organizacije Hope and Homes for Children i Eurochild vode na nivou Europske unije i 12 europskih zemalja. Osnovni cilj kampanje je osigurati više sredstava za proces de-institucionalizacije, kako u fondovima Europske unije (strukturalnim i IPA), tako i u budžetima zemalja učesnica kampanje.

De-institucionalizacija dječije zaštite je jedan od važnih ciljeva kojima teži naša zemlja. Brojna istraživanja koja su rađena u Europi i svijetu, ali i naša neposredna profesionalna iskustva, ukazuju na pogubnost boravka djece u institucijama i nepopravljive štete koje nastaju u intelektualnom, emocionalnom i socijalnom razvoju djece i njihovom ponašanju. Prve tri, a nekiprofesionalci govore i o prvih pet godina, posebno su važne za razvoj djece, pa je u tom smislu neophodno da svi zajedno učinimo sve kako bi djeca koja iz različitih razloga ne mogu živjeti sa svojim roditeljima, živjela u nekom od vidova obiteljske  brige – u usvojiteljskoj obitelji, u hraniteljskoj obitelji ili u malim obiteljskim  domovima.

www.magazinplus.eu – Ministarstvo rada i socijalne politike

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close