Lisak: Prema onome što rade sudovi, u BiH korupcija ne postoji

Direktor Agencije BiH za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Sead Lisak rekao je danas da bi se, prema onome što rade sudovi u BiH, moglo reći da u BiH ne postoji korupcija, dok se, sa druge strane, govori da je BiH na 172. mjestu u svijetu po borbi protiv korupcije.

“Prema onome kako pravosudni organi i organi za provođenje zakona rade, odnosno prema pokazateljima koliko imamo procesuiranih krivičnih djela korupcije treba da se pitamo da li je percepcija ono što nam se dešava u stvarnosti”, rekao je Lisak poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kraju rasprave o Izvještaju o radu Agencije u prošloj godini.

Prema njegovim riječima, postoji zabluda o stepenu percepcije korupcije koju prikazuje organizacija “Transparensi internešnel”.

“Ljudi stalno slušaju o korupciji. Tri puta ponovljena laž postaje istina”, naglasio je Lisak.

On je istakao da Agencija nije prepoznata u Parlamentarnoj skupštini BiH, izrazivši čuđenje da još ima parlamentaraca koji Agenciju upoređuju sa hrvatskom Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK).

“Mi nismo USKOK u BiH. Agencija nema operativne nadležnosti nego se bavi prevencijom korupcije i edukacijom. To su izvorne nadležnosti Agencije. Čak nemamo mogućnost ni administrativnih istraga”, pojasnio je Lisak.

Prema njegovim riječima, USKOK u BiH su Posebno odjeljenje za organizovani kriminal i prevenciju korupcije Tužilaštva BiH, Specijalno tužilaštvo Republike Srpske i druga.

“U BiH ima 16 policijskih agencija, 19 tužilaštava i 50 sudova i svi oni se bave represijom. Agencija se ne bavi represijom”, naglasio je Lisak.

On je naveo da je prošle godine Agencija dobila sedam zahtjeva za dodjeljivanje statusa zaštićenog svjedoka, od kojih je pet bilo sa nižih nivoa vlasti.

“Za dvoje službenika smo dali status zaštićenog prijavitelja korupcije, a jedan od njih, koji je prijavio korupciju, vraćen je na posao”, rekao je Lisak.

On je zahvalio Parlamentarnoj skupštini BiH za podršku Agenciji, upozorivši da je problem u izvršnoj vlasti koja ne provodi zaključke Parlamentarne skupštine BiH.

Lisak je saglasan sa diskusijama nekih poslanika se da postoji problem koordinacije.

“U narednom periodu će niži nivoi vlasti morati da prilagode svoje strategije i akcione planove borbe protiv korupcije opštim principima borbe protiv korupcije iz strategije na nivou BiH”, istakao je Lisak.

 

(Srna)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close