Lijanović: Otvaramo tržište EU za proizvođače soje

Dopremijer i ministar poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Jerko Ivanković Lijanović u Berlinu je, u sklopu sajma “Zelena sedmica”, potpisao Deklaraciju „Dunav soja“ koju je predložila Austrija. Potpisnice Deklaracije su zemlje Dunavske regije među kojima su Njemačka, Austrija, Mađarska, Slovenija, BiH i Srbija.

Cilj Deklaracije je, zbog povećane potražnje, povećati proizvodnju organske soje u Europi, a želja je da se nivo proizvodnje soje poveća sa sadašnjih 3% obradivih površina u Evropskoj uniji.

Ukupno 1,8 miliona hektara planirano je zasijati u svim zemljama Dunavske regije, čime bi se smanjila ovisnost evropskih proizvođača stočne hrane o uvozu jer trenutno EU uvozi oko 95% soje. Za realizaciju planiranog BiH, kao i ostale zemlje potpisnice, moći će koristiti sredstva EU. Planirano je, također, da se prilkom proizvodnje organske soje ne uništava proizvodnja drugih agro kultura, nego da se pronađu nove površine. U tom BiH prednjači, jer, za razliku od drugih zemalja potpisnica deklaracije, ima dosta neobrađenih poljoprivrednih površina.

“Sjeverni dio BiH tj. FBiH je pogodan za uzgoj organske soje pa ćemo pokušati postaći domaće poljoprivrednike da počnu uzgajati soju, jer neće biti problema oko pronalaska tržišta u EU”, rekao je ministar Ivanković Lijanović.

Udruženje Dunav soja će potpisanom Deklaracijom imati političku podršku za dobivanje sredstava iz raznih izvora za edukaciju i istraživanje u području uzgoja, zaštite bilja, prerade i marketinga. Projekt će omogućiti pronalaženje zainteresiranih proizvođača, odabir najboljih sorti i načina uzgoja koji bi polučio dobre rezultate.

Ovom prilikom dopremijer i ministar Ivanković Lijanović se susreo sa austrijskim ministrom poljoprivrede Nikolausom Berlakovichem. Austrijski ministar je obećao pomoć BiH u prenošenju njihovih iskustava, a koje će biti od koristi BiH.

www.magazinplus.eu – Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close