Lijanović: Nikšić blokadom želi dovesti do smjena

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, čiju rekonstrukciju nova parlamentarna većina najavljuje od juna ove godine, posljednji put je zasjedala 22. novembra.

Nakon toga se aktuelni saziv Vlade pocijepao zbog Razvojne banke FBiH ili, kako tvrdi osam ministara iz SDA, HSP-a i NS Radom za boljitak, zbog nezakonitog djelovanja premijera Nermina Nikišća. Poslije je Vlada FBiH zbog hitnih odluka održala dvije telefonske sjednice. Početkom iduće sedmice, kad bi trebao da se održi kolegij Vlade, znaće se da li će i kada biti redovnog zasjedanja Vlade FBiH. Po kuloarima i medijima pod kontrolom nove većine već odavno se najavljuje da će premijer Nikšić, koliko danas, zatražiti djelomičnu rekonstrukciju Vlade FBiH.

– Nadam se da će se premijer vratiti u zakonske okvire i da ćemo iduće sedmice održati sjednicu, jer imamo dosta važnih materijala za koje je bitno zbog zadatih rokova da budu usvojeni do kraja godine. O tome ćemo razgovarati u ponedjeljak ili utorak, kada je uobičajeno da premijer i dopremijer imaju kolegij. Ukoliko premijer ne bude sazvao sjednicu, ja ću u skladu sa ovlastima dopremijera sazvati sjednicu da nastavimo normalno raditi. Nadam se da ipak neće biti potrebe da to radim, jer vjerujem da je i premijeru stalo da nastavimo raditi u punom kapacitetu, kazao je Jerko Ivanković Lijanović, dopremijer.

On se nada da bi u četvrtak, 13. decembra, mogla biti održana naredna sjednica Vlade FBiH sa 30 tačaka dnevnog reda, od kojih je mnogo hitnih i iziskuju usvajanje do 15. decembra.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close