Izborna skupština N/FSBiH biće održana 13. decembra

Izborna skupština N/FSBiH biće održana 13. decembra u sarajevskom hotelu Holiday in u 13 sati. Na nju su pozvani novoizabrani delegati sa posljednjih izbornih sjednica skupština NSFBiH i FSRS-a, te kandidati za članove IO državnog saveza.

Generalni sekretar bh. kuće fudbala Jasmin Baković rekao je da će članovi najvišeg zakonodavnog tijela biti verifikovani na ovoj Skupštini, koju sačinjava 60 delegata (40 iz NSFBiH i 20 iz FSRS-a). Osim toga, biće izabrani članovi Izvršnog odbora, te predsjednik i dva potpredsjednika Saveza od novih članova IO.

Po dva kandidata

“Kandidati i budući članovi Izvršnog odbora izjasniće se da li se žele kandidovati za čelne funkcije. Poznato je da će članovi IO biti predsjednik Federalnog saveza Mato Jozić iz Orašja i prvi čovjek FSRS-a Mile Kovačević po službenoj dužnosti. Za preostalih 13 upražnjenih mjesta u IO konkuriše 26 kandidata”, izjavio je Baković.

Naveo je da će se dvije tačke dnevnog reda Skupštine krovnog saveza odnositi na formiranje odbora za posredovanje i savjetovanje.

“Prije izbora Izvršnog odbora, te predsjednika i potpredsjednika Bh. saveza, razmatraće se usvajanje statutarne odluke o imenovanju odbora za posredovanje. Ovom odlukom predloženo je formiranje odbora kao posebnog tijela sa savjetodavnom funkcijom. Njegovi članovi prisustvovaće sjednicama Izvršnog odbora i Skupštine, savjetovaće članove IO i riješavati pitanja u kojima on ne bude mogao odlučivati zbog neslaganja.”

Prema Bakovićevim riječima, odbor za posredovanje će zajedno sa predsjednikom N/FSBiH komunicirati sa FIFA i UEFA u bitnim pitanjima za funkcionisanje Saveza.

Izbor članova odbora

“Nakon formiranja IO i predsjednika, predviđen je izbor članova odbora za posredovanje i savjetovanje. Statut predviđa da ovo tijelo broji tri do pet članova i da  u njega ulaze članovi Komiteta za normalizaciju i ambasadori našeg fudbala”, naglasio je Baković.

Posljednja tačka dnevnog reda Izborne skupštine N/FSBiH biće izbor predsjednika i članova pravnih tijela N/FSBiH: Discplinske, Apelacione komisije, tužioca, Prvostepene i Drugostepene komisije za licenciranje.

Podsjetimo, sjednica IO FSRS-a, na kojoj će biti riječi i o eventualnim kandidatima za novog predsjednika N/FSBiH, biće održana danas (12 sati) u Banjoj Luci.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close