Liga prvaka: Željo – Koliko može Adžemova ekipa?!

ŽELJO U LIGI PRVAKA Koliko može Adžemova ekipa?!

Najelitnije fudbalsko takmičenje Liga prvaka starta sutrašnjim utakmicama grupne faze. Uporedo sa seniorima, UEFA je prije dvije godine pokrenula novi projekat za mlađe uzraste elitnih klubova – juniorsku Ligu prvaka.

Ovo takmičenje će se igrati u istom sistemu kao i kod seniora, a 32 tima već su žrijebana u osam grupa. Istovremeno, UEFA je novim pravilom o nadogradnji takmičenja, omogućila juniorskim šampionima država učešće na takmičenju, a njihov format takmičenja se naziva “Put nacionalnih šampiona”.

UEFA osigurala sve troškove

– Juniorski šampioni država, među kojima je i naš Željezničar, igrat će po kup sistemu, a protivnik Plavih u prvom kolu je austrijski Salzburg. Nakon što u ovom dijelu ostane osam ekipa, oni će igrati protiv drugoplasiranih ekipa iz grupne faze, a pobjednici će se plasirati među 16 najboljih ekipa Evrope – pojašnjava za „Avazov“ portal format takmičenja Admir Adžem, trener juniora Željezničara.

Koliko je ovo takmičenje značajno za FK Željezničar, Omladinski pogon i cjelokupni bh. fudbal?

– Mislim da o tome najbolji govori činjenica koliko je sama UEFA ozbiljno shvatila ovo takmičenje. Naime, krovna evropska kuća fudbala osigurala je sve troškove za timove učesnike kao što su prijevoz i smještaj. Također, donirali su 24 lopte i opremu za klubove učesnike. Sama imena klubova koji nastupaju su veliki podstrek. Željezničar je u žrijebu za protivnika mogao da dobije recimo Schalke ili Ajax.

S obzirom na to da veliki broj mladih igrača nastupa za seniore Željezničara, na koje fudbalere ćete računati u ovom dvomeču?

– Na utakmici mogu nastupati fudbaleri rođeni 1997. godine i mlađi, uz tri pojačanja godinu starijih igrača. Nažalost, zbog obaveza prema prvom timu nismo prijavili Kerima Memiju, Dženisa Beganovića i Amira Hadžiahmetovića. Ipak, iz prvog tima će nam se pridružiti četiri fudbalera. To su Žerić, Alihodžić, Hiroš i Hasanović.

Koliko poznajete ekipu Salzburga?

– Od poznanika iz Austrije sam saznao da im mladi fudbaleri uglavnom igraju za amaterski tim u drugoj ligi. Znamo da igraju visoki presing i da su fizički dominantni. Također, sve fudbalere su stavili na raspolaganje juniorskom timu, pa tako i same prvotimce, što nije slučaj kod nas.

Pun stadion u revanšu

Stiče se dojam da ovom sportskom događaju javnost ne pridodaje preveliku pažnju?

– Razlog vjerovatno leži u činjenici da je ovo prvi put da neki bh. klub predstavlja državu u Ligi prvaka. Dat ćemo sve od sebe da dostojno prezentujemo našu zemlju, ali i školu fudbala Željezničara. Austrija nije daleko pa vjerujem da ćemo imati i podršku sa tribina. Uz dobar rezultat očekujem i veliku podršku u revanšu na Grbavici. U svakom slučaju, nismo autsajderi i niko nas neće smjeti potcijeniti.

Željezničar je nakon očajnog starta počeo bilježiti odlične rezultate u Premijer omladinskoj ligi BiH?

– Prve dvije utakmice na startu prvenstva smo izgubili. Međutim, to je bilo očekivano jer sam fizičku spremu tempirao upravo za predstojeće evropske utakmice. Kasnije smo ostvarili pet pobjeda i jedan neriješen rezultat te trenutno imamo 16 bodova iz osam kola – kaže za kraj Adžem.

Ukoliko plavi prođu Salzburg, u 2. kolu će igrati sa pobjednikom duela između Aktobea i Bešiktaša. Prvi susret između Salzburga i Željezničara igrat će se u austrijskom gradu Grodigu u srijedu 30. septembra u 18 sati. Revanš se igra 14. oktobra na Grbavici u noćnom terminu – 20 sati.

Na korak do PROFI licence

Poznato je da se školujete za PROFI trenersku licencu. Da li ste pri kraju školovanja?

– Okončao sam uspješno treći semestar. Ostao je još jedan i onda ide stažiranje, koje ću najvjerovatnije obaviti u Poljskoj. Ako sve bude po planu trebao bih na proljeće dobiti diplomu sa kojom mi se otvaraju vrata vođenja kako domaćih tako i stranih klubova – kaže Adžem.

Autor: N. KUSTURA – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close