Lejla Tanović osvojila 45 UCI bodova na etpnoj utrci u Turskoj

Bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović nastupila je na etapnoj utrci Cappadocia Bike Festival UCI S2 u Turskoj.

Utrka vožena u tri veoma zahtjevne etape je privukla više od 20 zemalja i nacionalnih timova. Riječ je o veoma prestižnoj utrci na kojoj je 2007. godine održano Evropsko prvenstvo. Tanović je u generalnom plasmanu osvojila visoko šesto mjesto i novih 45 UCI bodova za Bosnu i Hercegovinu. Time je nastavila napredak na UCI listi gdje ima ostvaren najbolji plasman za BiH kao 92. na svijetu.

Etape su vožene po pustinjskim predjelima, što je bio veliki izazov za sve takmičare i timove da pripreme bicikle za narednu utrku.

– Lejla je sve tri etape odvozila u visokom ritmu što je na kraju donijelo visoko šesto mjesto. Najviše sam se pribojavao tehničkog kvara čime bi izostala sa generalnog plasmana i samim tim UCI bodova. Ipak u trećoj etapi nismo imali toliko sreće jer poslje prvog kruga je došlo do pucanja sjedišta, a u trećem i do defekta na gumi. Utrka je bila veliki izazov za našu Lejlu ali i bicikl s obzirom na teške uslove na utrci, što je svakako veliko iskustvo i priprema za svjetski kup naredne sezone – rekao je trener Amar Njemčević.

Bh. takmičarka sada ima kratke pripreme u Turskoj gdje sljedeći vikend nastupa na UCI C1 utrci u Istanbulu. Riječ je o najjačem rangu jednodvenih utrka u okrilju svijetske biciklističke federacije UCI.

– Utrka u Cappadociji je bila veoma teška i zahtjevna, vremenske neprilike usljed velikih temperatura i vjetra koji je nanosio pijesak su itekako otežali utrku svim takmičarima. Nisam sasvim zadovoljna rezultatom i sigurno da sam očekivala bolji plasman. Ipak sada se fokusiram na narednu UCI C1 utrku u Istanbulu. S obzirom na to da je riječ o najjačoj kategoriji utrke očekuje se dolazak najjačih timova, međutim osjećam se veoma dobro i nadam se dobrom plasmanu uz osvajanje novih UCI bodova i napredak na UCI listi – rekla je Tanović.

(vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close