Licenciranje klubova: Smanjuje li se elitno društvo u idućoj sezoni?

Klubovi koji su dobili licencu za učešće u evropskim kupovima su: Sarajevo, Široki Brijeg, Željezničar, Zrinjski i Velež, odluka je Prvostepene komisije za licenciranje Nogometnog saveza BiH.

Bez evropske licence ostali su Borac, Čelik, Olimpic, Slavija, Zvijezda, Leotar, Radnik, Rudar Prijedor, Travnik, GOŠK i Gradina.

Olimpic blizu Evrope

“Olimpic je najbliži ispunjenju uslova za licencu u evropskim takmičenjima. Ovaj klub treba ispraviti grešku u računovodstvu što može uskoro riješiti. Borac i Čelik imaju probleme administrativne prirode i dugovanja. Ne mogu reći kolike su obaveze banjalučkog i zeničkog kluba. Rok za podnošenje žalbe je osam dana i vidjećemo da li će uspjeti ispraviti propust do 25. maja”, rekao je predsjednik Prvostepene komisije za licenciranje N/FSBiH Zoran Ćurguz.

Borac i Čelik veoma teško će dobiti licencu za Evropu jer su propisi UEFA strogi, no imaju priliku u narednom periodu ispuniti obaveze.

“Razlika između uslova za evropsku i domaću licencu je što se dugovi za nastup na međunarodnoj sceni ne mogu platiti nakon 30 marta. Reprogram dugova prema državi za nastup u premijerligaškom takmičenju nije potreban. Za sudjelovanje u takmičenjima UEFA moraju se podmiriti dugovi prema uposlenicima i igračima, ali ne i prema dobavljačima.”

Čak osam klubova, odnosno pola premijerligaša nije dobilo licencu za igranje u društvu najboljih bh. ekipa za sezonu 2013/14. Licence za nastup u domaćim takmičenjima za narednu sezonu izdate su Sarajevu, Širokom Brijegu, Željezničaru, Zrinjskom, Veležu, Travniku, GOŠK-u i Gradini, dok nju nisu dobili Borac, Čelik, Olimpic, Slavija, Zvijezda, Leotar, Radnik i Rudar Prijedor.

“Poštovali smo striktno pravila i nikome nismo načinili ustupak. Klubovi moraju shvatiti da je proces licenciranja važan i da tokom cijele godine rade na tome. Može se desiti da u Evropu ode tim koji prilično bodovno zaostaje za onima koji po plasmanu to zaslužuju.”

Uvođenje reflektora

Saznajemo da šef stručnog štaba premijerligaškog kluba mora posjedovati pro-licencu UEFA, koordinator omladinskog pogona i treneri U18 i U16 timova A licencu, a trener U14, U12 i U10 ekipa B licencu. Ovaj problem imaju Leotar, Rudar Prijedor, Zvijezda, dok Slavija i Radnik ne zadovoljavaju finansijski kriterij.

“Od sezone 2014/15. svi premijerligaški klubovi moraće uvesti reflektore što je već slučaj u Hrvatskoj”, istakao je Ćurguz.

Svi klubovi se mogu žaliti Drugostepenoj komisiji za licenciranje klubova N/FSBiH. Kako sada stvari stoje, može se desiti da broj klubova u elitnom društvu bude smanjen već u narednoj sezoni zbog nemogućnosti ispunjenja uslova za licencu.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close