Lejletul-kadr: Noć u kojoj je molitva vrijednija od 83 godine

Muslimani u svijetu večaras obilježavaju noć Lejletul-kadr, za koju se vjeruje da je najbolja noć od svih ostalih u godini, piše bh. novinska agencija Patria.

Islamski teolozi zapravo objašnjavaju da je Lejletul-kadr vrijednija od hiljadu mjeseci, što približno odgovara 83 godine, pa se vjernicima savjetuje da je provedu u molitvi se do ranih jutarnjih sati.

Lejletul-kadr je najznaćajnija noć u godini zato što je u njoj počela objava Kur'ana. Nije precizno naznačeno kada ona nastupa, ali se na osnovu Kur'ana i Hadisa pretpostavlja da je to 27. noći mjeseca ramazana, ili može biti i u nekim drugim neparnim noćima u zadnjoj trećeni ramazana.

Ovogodišnja centralna svečanost Islamske zajednice u BiH povodom mubarek noći Lejletu-l-Kadr bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu 13. jula, nakon teravih namaza u 23:30.

Nakon obraćanja reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića, bit će proučena i kaderska dova a nakon toga i zajednički zikr koji će predvoditi hfz Ismet ef. Spahić sa početkom u 1:15, prenosi NAP.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close