Lažnim sniženjima varaju potrošače

Tržišni inspektori u RS su u toku ove godine u pedesetak slučajeva utvrdili da trgovci prikazuju lažne, vrlo često niže cijene na artiklima, nego što su na kasama, zbog čega veliki broj kupaca godišnje izgubi i stotine maraka.

(Nezavisne novine)

Borka Surtov, glavni republički tržišni inspektor, navela je da su inspektori u toku ove godine kontrolisali pridržavanje istaknutih cijena u preko 2.600 slučajeva i da su nepravilnosti utvrđene u njih 50.

“Nepravilnosti su se odnosile da cijene nisu odgovarale cijenama na kasi, bilo je slučajeva da su bile više na kasi nego  na proizvodu. Inspektori su u takvim situacijama izdavali prekršajne naloge, a trgovcima su naložili da otklone nedostatke”, navela je Borka Surtov.

Ona je navela i da su inspektori više od 4.600 puta kontrolisali cijene i u oko 10 odsto slučajeva  utvrdili da cijene nisu bile vidno istaknute.

Vrlo česte su situacije da trgovci na raznim proizvodima stavljaju niže cijene nego što jesu pa kada kupac dođe na kasu neprijatno se iznenadi kada mu prodavac naplati duplo višu cijenu nego što je bila na artiklu, tvrde potrošači.

Jedan nezadovoljan kupac je za naš list ispričao da je ostao iznenađen kada mu je trgovac na kasi za 1,2 kilograma piletine naplatio više od 10 maraka, iako je na mesu stajalo da je cijena jednog kilograma pet maraka.

“Isto se desilo i sa gotovom supom na kojoj je stajalo da košta 0,90 KM, a na kasi su je naplatili 1,60 KM, skoro pa duplo. Nisam imao vremena da se vratim i tražim druge proizvode i tako sam i platio višu cijenu nego što sam planirao. Ranije nisam obraćao pažnju na to, ali ubuduće hoću i tražiću i šefa i inspekciju”, kaže ovaj vidno razočaran kupac.

Gordana Bulić, predsjednik UO Saveza udruženja potrošača BiH, potvrdila je da su ove situacije vrlo česte i da kupci na ovaj način gube velike količine novca godišnje.

“Poseban je problem što to većina kupaca i ne primijeti jer ne obraća pažnju na račun, a ukoliko i primijete i žale se, trgovci uvijek nađu neko opravdanje, da je neko ispreturao te proizvode pa je kupac uzeo drugi artikl, a ne taj na kojem stoji niža cijena i slično”, navela je Bulićeva.

Ona je istakla da se i njihovom Udruženju žalilo desetine potrošača upravo na ovu problematiku.

“Imali smo nedavno situaciju sa rižom i uljem, isto je cijena na kasi bila viša nego na artiklu”, navela je Bulićeva.

Murisa Marić, direktor  Udruženja građana “Don” iz Prijedora, kazala je da je ovaj način varanja kupaca veoma zastupljen kod trgovaca u RS i da je osnovni problem što nema dovoljno inspektora kako bi mogli da budu kontrolisani svi prodajni objekti.

“Na svakom proizvodu bi trebalo da stoji cijena, tako ne bi bilo zabune. Kada dođete na kasu sa punim kolicima, sigurno se nećete vratiti zbog jednog, već platite višu cijenu za sporni artikl”, istakla je Marićeva.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close