Lavrov: Moskva protiv NATO-a na Balkanu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, u izjavi za današnji “Dnevni avaz”, upitan kako gleda na činjenicu da se Srbija većom brzinom od svojih komšija BiH, Crne Gore i Makedonije kreće prema članstvu u Evropskoj uniji, odgovorio je kako „političari na vlasti u Beogradu redovno uvjeravaju službenu Moskvu da se to neće negativno odraziti na srbijanske odnose s Rusijom”.

– Sa već velikim paketom projekta i operativnim investicijama u Srbiji imamo o još dosta toga diskutirati kad pomislimo o dodatnom produbljivanju i jačanju saradnje. A kada razmišljamo o kooperaciji između Srbije i EU, onda mi vjerujemo da Srbija treba naći takav aranžman s Briselom koji neće štetiti našoj saradnji niti nivou trgovačke razmjene i investicija. To je ono što čujemo od naših srbijanskih partnera. Uspostavili smo dobar dijalog i do sada nismo imali problema oko toga – kazao je Lavrov.

Na pitanje kako Moskva gleda na mogućnost daljnjeg približavanja regiona zapadnog Balkana, odnosno perspektivu prijema Crne Gore, Makedonije i posebno Bosne i Hercegovine u puno članstvo u NATO savez, Lavrov je sasvim otvoreno kazao kako se u Moskvi to doživljava „pogrešnom politikom i provokacijama Sjevernoatlantskog vojnog saveza”.

– Sto se tiče proširenja NATO-a, prema mom viđenju, to je greška, čak provokacija u određenom smislu. To je na neki način neodgovorna politika koja potkopava opredjeljenje da se gradi sistem jednake i podijeljene sigurnosti u Evropi. Jednake za sve bez obzira je li neka zemlja članica ovog ili onog bloka ili ne – tvrdi šef ruske diplomatije.

On je rekao kako su se poslije prestanka postojanja Varšavskog pakta “pojavili neki radikalni glasovi u Evropi koji su sugerirali kako treba, ako ne razmontirati NATO, onda bar promijeniti odgovornost za kolektivnu sigurnost Evrope OSCE-u (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju, koju sačinjava 57 zemalja ne samo iz Evrope već i Azije, op. a.)”.

Da se to razmontiranje ili preorijentacija dogodila, „tada bi situacija bila potpuno drugačija”, dodao je Lavrov.

– Struktura bi isto tako bila kompletno drugačija, jer bi svi bili jednaki partneri legalno obavezujućeg aranžmana koji bi se bavio sigurnošću. Ali, izabrana je drugačija staza i igonirirana su obećanja da će proširenje NATO-a biti limitirano, ili da neće biti raspoređena infrastruktura teritoriju zemalja novih članica – objasnio je.

 

(fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close