Kultura

Lavić: Treba oblikovati bh. politiku koja prevazilazi etničko-religijsko organiziranje

Lavić je, stoga, govorio o povijesnoj nužnosti oblikovanja bosanske politike, koja prevazilazi etničko-religijsko-političko organiziranje i nudi otvorenost za bosansku političku filozofiju etatizma, ili jednu evropsku demokratsku etatističku politiku.

“Već 28 godina Bosna je poprište etničko-religijske politike, odnosno etnicizma, politike kao etničko-religijskog predstavljanja, velikodržavnog hegemonizma i unitarnog ekspanzionizma, gomilanja identitetnih problema, ciljanog produciranja mržnje, zatvorenosti, getoiziranosti, diktature neobrazovanosti, hegemonije primitivizma… Svi ti procesi bivaju planski instalirani kao dijelovi velikodržavnih hegemonijskih projekata antibosanstva. Epoha etnicizma vrhuni u ideji da se narod teritorijalizira i da se, pritom, kao politički-legitiman predstavi narativ da u državi Bosni i Hercegovini postoje takozvane narodne, etničke ili plemenske teritorije. To vodi u devalvaciju bosanske državne politike i dijeljenja bosanskog društva na zatvorena, getoizirana, etničko-religijska društva u kojima prevladava palanačka, parohijalna svijest i zaborav bosanskog državnog bića. Iz toga su vremenom nastale katastrofalne posljedice po bosanskog čovjeka”, upozorio je Lavić.

Poručio je da je bosanski državni projekt jedan jasan projekt racionalne akcije ili djelovanja na već postojeće projekte protiv države Bosne i Hercegovine.

“Bosanski državni interes je iznad svega i njega se mora zastupati bez ustručavanja u odnosu na sve antibosanske pothvate i nacrte. Bosanska državna politika se mora nanovo osvijestiti i promisliti, i prezentirati unutarnjem i vanjskom djelovanju države. Osnov bosanske politike je borba za vladavinu prava i kvaliteta političkih programa. Bosanska politika se pokazuje kao nepokolebljiva borba za ustavni poredak i unapređivanje ustava prema evropskim demokratskim standardima”, rekao je Senadin Lavić.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close