Lasić: Za devet mjeseci zabilježeno svega 56,7 milijuna KM stranih investicija

Statistički zavodi nastavljaju bilježiti loše rezultate bh. gospodarstva u 2012. godini, pa je tako ukupan broj nezaposlenih krajem devetog mjeseca iznosio 545.008, što je za 15 i pol tisuća više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je broj zaposlenih pao za pet tisuća i sada ih je 688 318, kazao je predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić.

Na konferenciji za novinare u Mostaru, na kojoj je riječi bilo o gospodarskim prilikama u BiH u prvih deset mjeseci 2012. godine, Lasić je kazao da je industrijska proizvodnja u tom razdoblju pala za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvoz je također pao za 0,7 posto, dok je uvoz porastao za 2,9 posto, pa je dva mjeseca prije kraja godine deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni već premašio 6 milijardi maraka.

Prosječna plaća u BiH iznosi 813 maraka, i manja je za jednu marku u odnosu na lani. Tekuća godina bit će rekordno loša i kada su u pitanju strane investicije. U prvih devet mjeseci zabilježeno je svega 56,7 milijuna maraka stranih investicija, kazao je Lasić.

“Mi smo potrošna država koja 99,3 posto svog bruto društvenog proizvoda potroši, a svega 0,7 posto ostane nam za razvoj. To je oko 110 milijuna maraka, a s tim iznosom ne možemo ništa napraviti. Moramo se osloniti na ino kapital, a da bi njega dobili moramo stvoriti bolji ambijent i biti bolji od drugih zemalja”, naglasio je predsjednik Gospodarske komore FBiH.

No, po njegovim riječima, poslovna kao i politička atmosfera je iz godine u godinu lošija i onda strani kapital, koji “voli” sigurnost, ne želi doći u BiH.

Jedna dobra vijesti u moru loših je potpisivanje sporazuma Instituta za akreditacije BiH s institutom Europske akreditacije, što znači da bosanskohercegovački proizvođači od sada neće morati svoje proizvode, koje žele izvoziti, slati na ispitivanje ili kalibraciju u druge zemlje, nego će to moći obavljati u domaćim laboratorijima koje su dobile certifikat Instituta za akreditacije BiH. Za sada je akreditirano devet takvih laboratorija.

Lasić je dodao kako je dobra vijest i dogovor koji je BiH postigla sa Republikom Hrvatskom prema kojemu će BiH do 01. srpnja 2013. godine, odnosno do samog ulaska Hrvatske u Europsku uniju, moći izvoziti svoju robu prema važećim propisima. “Tako smo dobili još pola godine da uskladimo naše standarde sa standardima Europske unije. Mislim da u tih pola godine možemo puno toga napraviti”, zaključio je predsjednik Gospodarske komore FBiH Jago Lasić.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close