Laneno ulje – Lijek za kancer i srčane bolesti

Lan se smatra jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na Zemlji. U prošlim vremenima, ova se biljka uveliko koristila za izradu tkanina, a ljekovita svojstva malih sjemenki korištena su i za olakšavanje mnogih zdravstvenih tegoba te održavanje dobrog zdravlja. Danas se lan neopravdano zanemaruje, a iznimna vrijednost njegovog sjemena i ulja malo je poznata.

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od  čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te
brojnih drugih vrijednih nutrijenata.

Sjemenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, te minerale kalcijum, selen, bakar, željezo, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalijum. Lan sadrži linolnu (omega- 6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu, čini alfa-linolenska kiselina (omega-3), što laneno sjeme čini
najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Sjemenke lana su takođe najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa. Lan je moguće konzumirati kao sjemenke (potrebno ih je samljeti kako bi tijelo  moglo iskoristiti njihovu punu vrijednost) ili jednostavnije – u obliku ulja. Ne preporučuje se koristiti laneno ulje ga za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.

Redovno korišćenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar ljekovitog djelovanja. Neka od njih uključuju djelovanje na: ćelije raka, naročito raka dojke, jajnika i prostate mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi i arterosklerozu srčane tegobe, posebno pojavu srčanog infarkta, te aritmije hipertrofiju prostate upalu mokraćne bešike nastanak žučnih kamenaca varenje (blaga laksativna svojstva, sjemenke imaju snažnije delovanje od ulja) artritis i bolove u zglobovima metabolizam masnoća u tijelu simptome ekcema, psorijazu, akne, glatkoću i blistavost kože simptome menopauze imunitet i slobodne radikale. Laneno ulje vrlo je efikasno i pri spoljašnjoj primjeni, nanošenjem na kožu.  Koristi se za zacjeljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opekotina, upala,  ekcema, psorijaze, kožnih osipa. Veoma je korisno i za spoljašnju primjenu kod suhe i ljuskave kože.

Preporučeni unos i čuvanje

Najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja. Ulje visoke kvalitete uopšte nema ili je jedva osjetnog mirisa i vrlo je blagog, pomalo orašastog ukusa.

Kako bismo u potpunosti iskoristili sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza  je 1-3 velike kašike. Ova količina ne bi se trebala prekoračiti.

Jednostavan i ukusan, a izuzetno zdrav obrok možete pripremiti tako da laneno ulje  i pomiješate s svježim kravljim sirom, a tome se može dodati i malo čili papričice.  Potrebno je dobro izmiješati sve sastojke, tako da se u potpunosti prožmu. Ovaj recept  preporučuje se za održavanje idealne tjelesne težine i dobrog zdravlja.

Ukoliko uzimate lijekove protiv zgrušavanja krvi ili ste trudnica ili dojilja, prije uzimanja  lanenog ulja savjetujte se sa svojim lekarom. Kod čuvanja ovog ulja trebamo uzeti u obzir njegovu osjetljivost na svjetlost i  temperaturu te sklonost oksidaciji. U slučaju kvarenja, u lanenom se ulju počinju  oslobađati štetne molekule lipid-peroksida, a ono postaje neugodnog ukusa i oštrog mirisa. Stoga ga je nužno držati dobro zatvorenog u hladnjaku.

haber.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close