Kakanj: Pametnom politikom i olakšicama do investicija i novih radnih mjesta

“Ipak je moguće. A moguće je ukoliko ekonomske interese stavite na prvo mjesto, radite u interesu svih naroda i ostavite se politikantsva” – ovim je riječima Slaven Katičić, predsjedatelj Općinskog vijeća Kakanj kratko i jasno obrazložio izuzetan interes domaćih i stranih investitora za ulaganjima na području ove općine koji je izražen u posljednje vrijeme, naročito posljednjih mjeseci.

U ovom razdoblju naime u Kaknju su s realizacijom počela dva milijunska projekta. Prvi je projekt izgradnje tvornice za preradu otpada animalnog porijekla iza kojeg stoji hrvatska tvrtka “Agroproteinka”. Projekt je vrijedan oko deset milijuna eura. Drugi projekt je gradnja tvornice Peleta na lokalitetu Ričica, a u gradnju tvornice njemački investitori planiraju uložiti 3,5 milijuna eura.

Interes ulagača za otvaranje novih proizvodnih pogona upravo u Kaknju, Katičić objašnjava činjenicom da je općinska vlast na čelu s Nerminom Mandrom, načelnikom općine odmah nakon izbora i uspostave vlasti na lokalnoj razini, odlučila krenuti sa stvaranjem povoljne klime za investitore, a ovakve odluke urodile su plodom. Vlast u Kaknju nakon lokalnih izbora formirana je na sljedeći način, načelnik Mandra je iz SDA, a OV čini 30 vijećnika. 11 ih je iz SDA, 6 iz SDP-a, 4 iz A SDA, po tri iz Stranke za BiH i Saveza za bolju budućnost, dva ih HDZ BiH i jedan je vijećnik iz romske manjine.

“Prvi korak bio nam je zaustaviti proračunski deficit kojeg smo imali uglavnom zbog izostanka priliva sredstava s viših razina vlasti te izostavljanju Kaknja iz raspodjele sredstava od GSM licence. Uveli smo i brojne mjere štednje, od prelaska na elektronsko bankarstvo do smanjenja naknada uposlenima u općinskoj administraciji. U Novu 2014 godinu ušli smo s usvojenim Proračunom teškim oko 20 milijuna maraka, bez planiranih pet milijuna kreditnog zaduženja o kojem ćemo odlučiti naknadno”, pojašnjava Katičić.

Usporedo s osiguranjem financijske stabilnosti, općinske vlasti Kaknja počele su s uvođenjem poticajnim mjera ulagačima. Po cijeni od jedne marke po metru četvornom, Općina je prodala investitorima 50 dunuma zemljišta u poslovnoj zoni “Vrtlište”, a investitori su dobili i brojne druge pogodnosti.

“U tijeku je podnošenje zahtjeva za izdavanje, te izdavanje urbanističkih suglasnosti za izgradnju, tako da se uskoro može očekivati početak izgradnje poslovnih objekata”, kaže predsjedatelj Općinskog vijeća Kakanj koji nam je pobrojao i ostale pogodnosti na koje potencijalni investitori mogu računati u Kaknju.

“Za gradnju objekata investitorima pripada poticaj u vidu povrata novčanih sredstava od naknade koja se obračunava za rentu i naknade za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Osim toga, pravo na poticaj u vidu oslobađanja od plaćanja naknade za korištenje gradskog građevinskog zemljišta i komunalne naknade stiče investitor za parcelu na kojoj gradi objekt u periodu od 5 godina od dana pribavljanja odobrenja za upotrebu objekta. Odlukom o općinskim taksama na istaknutu firmu određeno je i umanjenje visine taksi u većini djelatnosti, te oslobađanje pojedinih taksenih obveznika u potpunosti ili za određeni period. Osim toga, takseni obveznici koji su počeli sa obavljanjem registrirane djelatnosti u toku tekuće godine oslobađaju se plaćanja takse na istaknutu firmu za tu godinu.

Pored ovog oslobađanja, od obaveze plaćanja takse oslobođena su pravna i fizička lica koja registriraju proizvodne djelatnosti, za prvu godinu 100 %, a za drugu godinu 50 % od ukupnog iznosa taksene obveze”, pojašnjava Katičić.

Važnim smatra i činjenicu da su općinski službenici u Kaknju u potpunosti na raspolaganju investitorima, a osnovan je i Tim za prevazilaženje administrativnih zapreka. Uvedena je i praksa redovitih tromjesečnih sastanaka s poduzetnicima. Rezultat poduzetih mjera činjenica je da Kakanj, za razliku od većine sredina u BiH, bilježi porast registriranih obrta i drugih srodnih djelatnosti. Tijekom 2013. godine općinska Služba za poduzetništvo izdala je 18 rješenja o pokretanju obrta, 36 rješenja o obavljanju poljoprivredne djelatnosti, 4 odobrenja za javni prijevoz tereta, jedno odobrenje za taksi prijevoz, te 15 rješenja o prijevozu za vlastite potrebe.

Uz navedeno, općina Kakanj u prošloj je godini za poticaj zapošljavanju izdvojila 90 tisuća maraka. Među ostalim, ovim je sredstvima realiziran projekt “Pokreni svoj posao u Kaknju”, a u sklopu kojeg je u šest otvorenih tvrtki zaposleno 10 radnika. U prošloj su godini povećani i poticaji za poljoprivrednu proizvodnju s 90 tisuća maraka koliko je izdvojeno u 2012-oj na 140 tisuća maraka.

Usporedo s ulaganjima u razvoj poduzetništva, općina ulaže i značajna sredstva u izgradnju infrastrukture kao i kulturu i sport. U ove namjene uložena su 3,5 milijuna maraka. Od ovog iznosa blizu 700 tisuća maraka uloženo je u cestovnu infrastrukturu. Budući da je Kakanj zbog teške industrije označen kao jedan od zagađenijih gradova u BiH, aktualna općinska vlast odlučila se i na ulaganja u projekte zaštite okoliša.

“Naša ideja vodilja se ogleda u našoj želji da cijeli prostor općine Kakanj bude čist. Stoga smo izdvojili 400.000 KM za projekat uspostave procesa integralnog upravljanja otpadom na području općine Kakanj. Od ovog iznosa, 70.000 KM se odnosi na subvencioniranje odvoza smeća iz najudaljenijih područja. Ovim projektom je planirano da uspostava procesa integralnog upravljanja otpadom obuhvati novih 11 mjesnih zajednica, uz 19 mjesnih zajednica u kojima već postoji organizirani odvoz smeća. Tako će se postojeći sistem prikupljanja otpada, koji pokriva 48 % od ukupnog broja stanovnika Kaknja, proširiti, te će pokrivati 85 % od ukupnog broja stanovnika”, pojasnio nam je Katičić te naglasio da je u idućih godinu dana planirano povećanje opseg odvoza otpada koji bi obuhvatio svih 37 kakanjskih mjesnih zajednica.

Puno je još projekata koji se rade ili planiraju realizirati u Kaknju. Čelnici općinske vlasti, potvrdio nam je Slaven Katičić, namjeravaju nastaviti s realiziranjem zacrtanih planova čiji je konačan cilj stvoriti što povoljniju klimu ulagačima jer samo tako, kažu, svi će Kakanjci živjeti bolje, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Inače, u Kakanj se, prema procjenama, vratilo oko 3,5 tisuće Hrvata od prijeratnih 16 tisuća. Mnogi od raseljenih kakanjskih Hrvata po svijetu posljednjih godina sami obnavljaju svoje domove, a općinske vlasti brinu se za osiguranje infrastrukture. Uz više radnih mjesta ni masovniji povratak i to održiv neće izostati, uvjereni su hrvatski politički predstavnici općine Kakanj. U prilog tvrdnji da je održivost povratka na prvom mjestu navode zapošljavanja Hrvata u rudniku mrkog ugljena u Kaknju. Posao je u rudniku dobilo i 10 Hrvata, a intenzivno se radi i na uspostavi nacionalnog balansa u kakanjskim javnim poduzećima i ustanovama.

Svi planovi realiziraju se na temelju razgovora i dogovora te je ovakav način rada rezultirao činjenicom da je Općinsko vijeće Kaknja u prošloj godini uradilo čak tri puta više od planiranog čime je plan rada ostvarilo u postotku od 300 posto.

“Od 30. studenog 2012. godine kada je održana konstituirajuća sjednica, Općinsko vijeće Kakanj je održalo 14. sjednica. Razmatrali smo 265 točaka dnevnog reda, od čega 26 planova i programa, usvojeno je 115 odluka, 38 rješenja i 55 zaključaka, razmatrano je 18 informacija i 42 rješenja o imenovanjima, postavljena su 122 vijećnička pitanja, upućeno je 48 inicijativa”, kaže Katičić.

www.magazinplus.eu – artinfo.ba/ap

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close