Lajčak: Nema referenduma u RS

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je danas da je najavljeni referendum u Republici Srpskoj neprihvatljiv iz pravnih i moralnih razloga i dodao da se sigurno neće destiti, prenosi NAP.

-Pravno nije moguće da entiteti odlučuju o institucijama na državnom nivou, rekao je Lajčak novinarima uoči zasjedanja Vijeća ministara EU u Briselu.

On je dodao da je referendum, u kojem građani RS treba da se izjasne o nadležnosti državnog pravosuđa BiH na teritoriji entiteta, sporan i sa moralne tačke gledišta.

Lajčak je kazao da je ranije visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla predsjedniku RS Miloradu Dodiku da referendum nije način i ponudila strukturalni dijalog o reformi pravosuđa u BiH.

-Taj dijalog funkcioniše, mi se svojih obaveza pridržavamo, ali gospodin Dodik je od svojih obaveza odustao, rekao je slovački diplomata.

Lajčak je izjavio da je lično zatražio od Mogerini da stavi pitanje referenduma na dnevni red današnjeg zasjedanja.

Odgovarajući na zahtjev novinara da prokomentariše nedavni napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju dvadesetogodišnjice od genocida u Srebrenici, Lajčak je oštro osudio taj akt.

-Genocid se dogodio, ali mržnja neće pomoći da zemlja krene naprijed, kazao je on, javlja Tanjug.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close