Lagumdžija: Za tri sedmice ćemo znati kolike su štete

Moramo se ujediniti u ova teška vremena, po strani ostaviti sve podjele i dati ljudima koji znaju da rade svoj posao, izjavio je u razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Jer, kako ističe, ako se kreira atmosfera da ovdje niko ništa ne radi i da je sve ovo čista institucionalna propast kako onda možemo očekivati da nam neko uopšte pomogne.

– Ne znam da li je to moguće u izbornoj godini. Ali, što se mene i ljudi na koje imam utjecati tiče u prvom planu će nam biti stabilizacija i obnova zemlje. Ako narod to prepozna bit će nam drago, a ako ne bude tako i narod prepozna neke koji šire demagogiju bit će mi žao zbog ove zemlje. Meni je najvažnije da u ovih nekoliko mjeseci učinim što mogu i da mi savjest bude čista – kaže Lagumdžija.

Njegovo ministarstvo je dobilo zaduženje da organizira međunarodnu donatorsku konferenciju za pomoć ugroženima u poplavama u BiH. No, kaže, kako je još rano govoriti i o okvirnom terminu održavanja konferencije. Prije svega kaže Lagumdžija, moraju se precizno utvrditi štete.

– Ali, to još uvijek nije moguće. Ni voda se iz nekih dijelova nije povukla. Još traju akcije spašavanja faktički. Imamo stalni rast broja klizišta i do 3.000! Mi smo na Vijeću ministara BiH formirali jednu grupu koju čine predstavnici tri ključna ministarstva dva iz entiteta i jednog iz Distrikta Brčko. Da se napravi metodologija procjene štete, i prijedlog kriterija za implementaciju pomoći koja se prikupi. Zato je važno da se napravi ekspertna procjena. Ona može biti osnov za međunarodnu konferenciju – kaže Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, za kredibilnu procjenu štete trebat će najmanje tri sedmice ozbiljnog rada na svim nivoima vlasti.

– Imamo na tim klizištima 9.000 minskih polja, imamo 230 škola i medicinskih ustanova koje su potpuno neupotrebljive. Imate devastirani Dom zdravlja u Maglaju, lakše bi nam bilo da je tu ledina pa da ponovo gradimo. Mi znamo da su to milijarde maraka štete, da je to i veće nego ratna materijalna razaranja, ali samo dragi Bog jedini zna kolika je šteta od ove katastrofe – ističe Lagumdžija.

(NAP)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close