Lagumdžija primio Inzka

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine dr Zlatko Lagumdžija primio je Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Valentina Inzka.

U fokusu razgovora bio je niz aktuelnih pitanja, a posebno su naglašena ona koja se nalaze na putu Bosne i Hercegovine ka evroatlanskim integracijama.

U razgovoru je istaknut značaj mjeseca septembra kada se trebaju dešavati intenzivni pregovori uoči sastanka na visokom nivou “Evropska unija – Bosna i Hercegovina o procesu pristupanja BiH EU” koji je zakazan u Briselu za 1. oktobar 2013.

Sagovornici su saglasni da se problemu implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić- Finci treba posvetiti bez odlaganja uz uključivanje što šireg broja ključnih domaćih aktera, ali i međunarodne zajednice. Posebno je važno u narednom vremenu nastaviti proces rješavanja pitanja vojne imovine kao uvjeta za daljnje NATO integracije koje nije samo sigurnosno pitanje, nego i pitanje jačanja institucionalnih kapaciteta i preduslov za veća investiciona ulaganja u BiH.

Između ostaloga dr Lagumdžija je upoznao gosp. Inzka sa setom antikorupcijskih zakona koji su se na inicijativu SDP BiH našli pred federalnim Parlamentom, a prije svega Zakonom o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom i prekršajem, Zakonom o suzbijanju korupcije i organiziranog kriminala i Zakonom o zaštiti prijavitelja korupcije, kao i sa planovima o budućim aktivnostima koje će imati refleksiju na ekonomiju, što se u prvom redu odnosi na infrastrukturne projekte i projekte u energetskom sektoru.

Značajan dio razgovora je bio posvećen i političkim blokadama koje nedopustivo dugo vrši SDA kroz zloupotrebu institucije vitalnog nacionalnog interesa, a samo sa ciljem zadržavanja ministarskih i drugih fotelja. Kao i mnogo puta do sada, konstatovano je nedemokratsko ponašanje kojim je spriječeno da se formira nova Vlada FBiH u skladu sa voljom parlamentarne većine.

Dr Lagumdžija je naglasio da SDP i dalje stoji na stavu da se treba formirati Vlada sa premijerom Nikšićem na čelu kao izraz ranijeg dogovora nove Federalne parlamentarne većine. Dok se to ne dogodi, morat će da radi postojeća Vlada u tehničkom mandatu pri čemu će kadrovi SDP-a učiniti sve da se izoluju i marginaliziraju antireformske snage koje blokiraju sve promjene i ponašaju se po principu „što gore to bolje“. SDP neće pristati da se ponovi scenarij Sarajevskog Kantona, gdje je SDA sa DF-om i drugim svojim satelitima dovela taj kanton do kolapsa.

Sagovornici su istakli da niko nema pravo da blokira funkcionisanje institucija, te su se složili da je moguće rješenje ove neprirodne situacije.

avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close