Mrežom se širi opasan virus!

Virus se širi putem maila ili poruke na Facebooku u kojima se nalazi link, a da biste pogledali link trebate skinuti maliciozni plug-in.

Hakeri i online kriminalci ponovno iskorištavaju najpopularniju društvenu mrežu putem koje se posljednjih dana širi opasan virus koji krade lozinke za Facebook, mailove i druge servise. Prema informacijama koje su prenijeli na Digital Trendsu, ovaj je virus u kratko vrijeme zarazio više od 800 hiljada korisnika Facebooka, a širi se putem e-maila ili poruka na Facebooku u kojima se navodi da su korisnici označeni u videozapisu na ovoj mreži.

No, da bi pogledali taj video oni prvo moraju kliknuti na link priložen u mailu ili poruci i od tamo skinuti plug-in, odnosno ekstenziju za Googleov web preglednik Chrome kako bi mogli pregledati taj video, a upravo ta ekstenzija skriva maliciozni softver.

S obzirom da korisnici misle da su taj video primili od prijatelja i da se u njemu navodi da su oni označeni u videu, veliki broj njih nije svjestan opasnosti pa je tako samo u jednom satu virus zarazio više od 40 hiljada korisnika koji su skinuli taj plug-in. Nakon downloada plug-ina, napadači koji su razvili ovaj virus imaju pristup svim informacijama koje se pohranjene u Chrome pregledniku internetskih stranica, uključujući podatke i lozinke za pristup mail računima, Facebooku, Twitteru i drugim internetskim servisima i društvenim mrežama.

Putem tih podataka napadači mogu dalje slati poruke i mailove s tim virusom, odnosno s obzirom da imaju podatke za njihove račune, mogu pratiti i špijunirati korisnike. Osim što krade lozinke, problem s ovim malicioznim softverom jest što ga korisnici ne mogu jednostavno ukloniti iz svog browsera jer on blokira pristup postavkama Chromea, ali blokira i pristup internet stranicama na kojima se može skinuti softver za uklanjanje virusa.

Iz Googlea su objavili da su svjesni problema te da su već onemogućili ekstenziju koja je uzrokovala ovaj napad, dok su iz Facebooka objavili da rade na rješenju s kojim bi spriječili daljnje širenje malicioznog linka putem njihove mreže. No, neki sigurnosni stručnjaci upozoravaju da napadači (koji najvjerojatnije dolaze iz Turske) prilagođavaju maliciozni kod i za druge browsere te su pronašli način na koji mogu ugroziti korisnike Mozillinog Firefoxa, preglednika internetskih stranica s kojim se služe milioni korisnika.

Sigurnosni stručnjak Carlo De Micheli kaže kako ovo nije prvi slučaj napada putem proširenja browsera, no riječ je o jednom od najopasnijih napada do sada jer se napadači na jednostavan način mogu dokopati brojnih osobnih informacija korisnika. ‘Prije nekoliko godina rekli bi prijateljima nemojte klikati na attachmente u mailu, a sada se isti savjet može primijeniti i na ekstenzije za web preglednike’, dodao je Micheli.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close