-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Kultna Nirvana prije 28 godina održala koncert u San Franciscu za žrtve silovanja u BiH

ODRŽAN 9. APRILA 1993.

Kultna Nirvana prije 28 godina održala koncert u San Franciscu za žrtve silovanja u BiH

Kultni američki bend “Nirvana” na današnji dan, 9. aprila 1993. godine, prije tačno 28 godina održala je koncert u Cow Palaceu u San Franciscu posvećen žrtvama silovanja u Bosni i Hercegovini.

Legendarni bend svoju popularnost i reputaciju iskoristio je da prikupi novac za žrtve ratom pogođene Bosne i Hercegovine. Članovi benda u nadi da će podići svijest o tome šta se dešava u BiH, odlučili su se za organizaciju “Bosnian Rape Victim Benefit”.

Na koncertu osim kultne Nirvane učestvovali su i bendovi poput NDisposable Heroes, The Breeders i L7. Koncert je trajao sat i 40 minuta, a na njemu je bend izveo 24 numere.

Nirvana je primala mnoštvo zahtjeva za sviranje dobrotvornih koncerata, ali tek kada je basist Krist Anthony Novoselic, i jedan od osnivača grupe, proputovao ratom zahvaćenu Bosnu i Hercegovinu u januaru 1993. godine, bend je pristao svirati koncert za pomoć žrtvama silovanja u BiH, te su uslijedile pripreme za koncert. Novoselic, čiji su roditelji rođeni u Hrvatskoj, bio je posebno užasnut saznanjem o desetinama hiljada žena koje su silovali srpski vojnici.

Znajući da mnoga američka publika na karti ne bi mogla pronaći Jugoslaviju, ali su bili ustrajni u realizaciji ideje o humanitarnom koncertu. Cilj im je prvenstveno bio prikupit novac za pomoć, pa su bili stava, da iako publika ne zna za BiH, platit će kartu.

“Vjerovatno ima puno ljudi kojima je svejedno, ali to je u redu. Ako dođu, i dalje ćemo dobiti njihov novac”, kazao je Novoselic.

Foto: Al Jazeera Balkans
Foto: Al Jazeera Balkans

Autor biografije o Nirvani Charles R. Cross jednom prilikom se osvrnuo na koncert benda posvećen žrtvama silovanja u BiH.

“Njihov najbolji show bio je 1993. godine u dvorani Cow Palace u San Franciscu kada su na humanitarnom koncertu svirali za žrtve silovanja u Bosni zahvaljujući Kristu Novoselicu koji je porijeklom sa tih prostora. Međutim, frontmen Kurt Cobain bio je potpuno vezan za te događaje i napravio je veliki show”, kazao je Cross.

Na koncertu u Cow Palace prodato je 10.000 karata i prikupljeno 60.000 dolara. Na koncertu Nirvane skupljeno je dovoljno novca koji je Novoselic kasnije donirao žrtvama silovanja.

Mnogi muzičari i bendovi su 90-ih godina koncertima pokušavali skrenuti pažnju na dešavanja u našoj zemlji, ali i skupiti pomoć ugroženom stanovništvu. Među, njima je i kultna Nirvana, koja je i pored hitova ovim činom zasigurno zauzela posebno mjesto u srcima građana naše zemlje.

Nirvana je bila američka rock grupa. Osnovana je 1987. u Aberdeenu (Washington). Osnovali su je pjevač Kurt Cobain i basist Krist Novoselic.

klik

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close