Kukić: Porazit ću Čovića u izboru za člana Predsjedništva BiH

Akademik i profesor Ekonomskog fakulteta u Mostaru prof. dr. Slavo Kukić za Anadoliju potvrdio je da će se kandidirati za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, napominjući „da su sve diskusije o formiranju trećeg entiteta štetne za cijelu zemlju, ali i same Hrvate u BiH“.

“Odlučio sam da se kandidiram za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine jer je moje uvjerenje da na toj poziciji ne treba da sjedi najotrovniji karcinom za Hrvate u BiH, a to je Dragan Čović. Imam obavezu da uradim sve da spriječim da taj karcinom ne metastazira. I samo da napomenem, samo ako se Čović kandidira za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata i ja ću odmah. To su moji glavni motivi da se kandidiram”, rekao je ugledni profesor.

Kako kaže, vjeruje da može dobiti mnogo više glasova od Dragana Čovića, jer smatra da postoji veliki broj Hrvata koji podržava njegov način razmišljanja i vođenje pomirljive i umjerene politike.

“Uvjeren sam da bih sada dobio veći broj glasova od Čovića na izborima za člana Predsjedništva BiH, jer smatram da bih dobio glasove od velikog broja Hrvata, ali i drugih naroda. Nemam ništa protiv Martina Raguža, Živka Budimira, ali ako se Čović kandidira, moja obaveza je da izađem na izbore i da osvojim veći broj glasova od njega”, ističe Kukić.

Smatra kako su sve priče o mogućem formiranju trećeg entiteta štetne po koheziju i integraciju BiH ali i samih Hrvata koji žive u njoj. Prema njegovoj ocjeni, formiranje trećeg entiteta vodilo bi bh. Hrvate u samoizolaciju u kojoj ne bi bili značajan politički faktor.

“Ja bih sada Čoviću dao treći entitet, pa da vidimo šta bi onda ponudio Hrvatima. Tada bi prestali svi njegovi argumenti koje nudi svih tih godina o ugroženosti Hrvata. Treći entitet bi bio nož u leđa Hrvatima u BiH. Ljudi bi morali da idu sa svojih ognjišta, iz Bosne u Hercegovinu, to bio bila izolacija Hrvata od ostatka zemlje”, mišljenja je Kukić.

Na kraju ističe da bi, u slučaju da pobijedi i postane član Predsjedništva BiH, zagovarao umjerenu politiku i državu BiH u kojoj ima mjesta za sve građane bez obzira na vjeru i naciju. Ističe kako više nije moguće da BiH nastavi da funkcioniše sa jednom od najvećih državnih administracija u svijetu.

“Zagovarao bih BiH kao normalnu državu i normalno društvo uređeno na racionalnim osnovama. Radio bih da BiH bude država koja ne troši sav taj novac na preglomaznu administraciju i da se značajniji dio Bruto domaćeg proizvoda (BDP) preusmjeri u razvoj a ne u administraciju”, rekao je Kukić.

Naglašava da se teritorijalni podjelama u BiH ne mogu tražiti prava za nijedan konstitutivni narod naglašavajući da za to jednostavno ne postoji potreban konsenzus svih strana.

“Želim BiH u kojoj bi se poštovala ljudska prava i slobode, ali i kolektivna prava, no ne kroz teritorijalna razgraničavanja. Političari u BiH moraju shvatiti da se kolektivna prava ne mogu izvojevati teritorijalnim podjelama BiH. Nije to model centralizacije države jer to je zastarjelo. Zagovaram regionalizaciju države prema racionalnim kriterijima, gdje prestaju sve priče o stvaranjima entiteta, ali i o trećem entitetu, jer za to ne postoji politička volja u zemlji”, kazao je Kukić.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close