Na današnji dan 1972. osnovana je bosanskohercegovačka prehrambena industrija Vispak

Na današnji dan 1972. godine osnovana je Bosanskohercegovačka industrija VISPAK iz Visokog, kao dio uspješnog trgovačkog preduzeća Velepromet.

(asgroup.ba)

 

42 godine tradicije Vispaka

GODINE ZRELOSTI

Za nepune tri godine VISPAK je sa novim vlasnicima i novim menadžmentom skoro uduplao svoje prihode.

 

 

Bosanskohercegovačka industrija VISPAK iz Visokog, osnovana je 1972. kao dio  uspješnog trgovačkog preduzeća Velepromet.  Prvobitni cilj je bio da se ta  nova  firma  bavi preradom i pakovanjem kafe i tako uzme mali dio BH tršišta, kojim su suvereno vladale trgovačke kuće iz republika ex- Jugoslavije. Zahvaljujući trgovačkoj vještini i tradicionalnoj sposobnosti ljudi iz ovog malog grada, novi brend iz Visokog je vrlo  brzo, postao prepoznatljiv  i izvan Bosne i Hercegovine, upravo  po prženoj i mljevenoj kafi  „ZLATNA DŽEZVA“.

 

Taj prvi Vispakov brend i danas, nakon toliko decenija, ima brojne poklonike prave bosanske kafe, među izbirljivim potrošačima kako na domaćem, tako i na stranom  tržištu. Međutim, poslovne  ambicije promovirane na samom nastanku kompanije ne zaustavljaju  se samo na tradicionalnoj bosanskoj  kafi , već  se novi proizvodi sve više prilagođavaju i novim recepturama i ukusima modernih načina spremanja kafe.

 

Tako već 1974. Vispak postaje lider u proizvodnji specijalne, mljevene kafe za ugostiteljstvo i ESPRESSO  kafe. Proizvodnja ESPRESSA  u  pakovanju od  1,5 kg, započeta 1987.  i danas predstavlja jedan od najznačajnijih proizvoda VISPAKA. To je  drugi veliki brend iz programa kafe, a čijem su okusu, posebno oni mlađi potrošači, ostali vjerni u kafićima i restoranima sve do danas. Posljednjih godina, uz ekspanziju malih kućanskih espresso aparata, vezanost potrošača za okus vispakove espresso kafe nastavlja se i u vlastitim domovima.

 

Nakon potvrđene stabilne pozicije na  regionalnom trzištu kafe, Vispak se sada odlučno okreće potpuno drugim proizvodima, pa je 1977. počeo  proizvodnju čaja na najsavremenijim IMA mašinama. Linije praškastih proizvoda, koji je danas poznat pod brandom Laganini, i začina i dodataka jelima u okviru programa „Bosanske kuhinje“, puštene su u rad dvije godine kasnije. A prelaskom pogona u novu zgradu 1980. instaliraju se i kompletne nove  linije: kafe, kikirikija, praškastih proizvoda i začina za jelo.  Zbog sve većeg širenja na tržištu ex-Yu i sve veće potražnje, ukazala se i potreba za većim skladišnim prostorima. Ubrzo su otvorena savremena skladišta sirovina, repromaterijala i gotovih proizvoda. Nastavlja se  i VISPAKOVO prilagođavanje potpuno novim ukusima sve zahtjevnijih  kupaca, pa  1983. počinje proizvodnja kikiriki putera a 1985. i Stampi krema, dok je 1987. počela i proizvodnja aditiva za pekarstvo, u kojima je VISPAK preuzeo poziciju lidera  na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Konačno,  1988. odvajanjem od Veleprometa, VISPAK postaje samostalna organizacija. Usvajanjem Zakona o privatizaciji dolazi i do promjene u vlasničkim odnosima, pa ova kompanija 1991. postaje dioničko društvo. I u  periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, od 1992. – 1996. u VISPAK-u se, iako u teškim ratnim uslovima, bez prekida odvija proizvodni proces. Sve to omogućava da Vispak  sa novim zamahom, krene  u mirnodopsko osvajanje savremenih proizvoda. U ovoj kompaniji je odavno bila ideja vodilja  saznanje da firme mogu godinama uspješno trajati i nositi se sa konkurencijom na zahtjevnom tržištu prehrambenih proizvoda, samo sa novim brendovima koje kupci svih uzrasta prihvataju .

Tako se već  1997. asortiman kremova obogaćuje kremom ČOKO MILK koji je ubrzo  našao svoje mjesto u navikama potrošača, najviše zbog povoljne cijene ali  i  visokog kvaliteta proizvoda. Kupovinom dvije mašine MAISA 1998. poboljšana je i proizvodnja čajeva a i usvojeni su  svjetski trendovi u ovoj oblasti kao što su omotno pakovanje, aromatizirani i voćni čajevi. Iste godine razvijena je proizvodnja juha.

 

 

Snaga brandova

 

 

Važno je naglasiti, da su se stari dobri brandovi VISPAKA  opet, nakon rata, uspješno vratili na trzišta novih država na prostoru bivše Jugoslavije. Vraćeno je i povjerenje potrošača u Bosni i Hercegovini, pa je logično bilo da se radna energija menadžmenta sada usmjeri i na  tržišta evropskih zemalja.  Stoga je  značajan momenat u razvoju VISPAKA  bio 1998. kada je ostvaren prvi izvoz proizvoda na probirljivo švedsko tržište. Taj uspjeh je označio početak izvoznih aktivnosti koje i danas nesmanjeno traju. Desetak godina nakon tog prvog izvoznog koraka VISPAKOVA tržišta postala su SAD, Australija, Austrija, Njemačka, Holandija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, Makedonija, zemlje Arapskog zaljeva, Bliskog Istoka, Francuska, Turska, ukupno 22 zemlje na četiri kontinenta.

 

Početkom 2000. počinje proces sistema upravljanja kvalitetom prema ISO standardu, a otvara se i prvi VISPAK-ov coffe shop . Počinje proizvodnja čokolada i čokoladnih proizvoda, pa Vispak postaje najkompetentnija domaća firma za ovaj program.  Vispak postaje i vlasnik certifikata ISO 9001:2000.  A 2003.  u nastojanju da se istraje na razvojnom nacelu „svake godine  novi proizvod“- krenula  je linija flipsa – sada bitan konkurent na tržištu grickalica.

 

Godina  2005. ostat će upamćena po tome što je VISPAK ušao i u Guinnessovu knjigu rekorda sa ručno izrađenom najvećom džezvom na svijetu iz koje se pije bosanska kafa  ZLATNA DŽEZVA. Slike ispijanja kafe iz najveće džezve na svijetu obišle su doslovno cijeli svijet, a do sada je iz nje pravu bosansku kafu probalo preko tri miliona ljudi. Tu godinu obilježilo je i formiranje vlastite distribucije, čime se zaokružuje cijeli proizvodni proces – od fabrike do tržišta – pa tako VISPAK definitivno postaje jedna  od najznačajnijih prehrambenih kompanija na regionalnom tržištu.

 

 

Dolazak AS GROUP

 

Ipak, krajem 2010 . godine desio se mozda najveći privredni događaj te godine u Bosni i Hercegovini, ali i  najvažnija promjena od osnivanja kompanije, desila se promjena vlasničke strukture VISPAKA. Naime, kompanija AS d.o.o. iz Jelaha je 15. decembra 2010. postala vlasnik 83,93% dionica kompanije VISPAK, tako što je preuzela na berzi većinski paket dionica prehrambene industrije Vispak d.d. Visoko. Time je  Kompanija AS Jelah uspješno završila tender za kupovinu dionica, na koji se odazvao 121 dioničar – vlasnik ukupno 45,81% dionica. Nakon ovog okrupnjavanja kompanije formira se AS GROUP koju danas sačinjavaju: AS iz Jelaha, Vispak iz Visokog, Napredak iz Tešanja, Vemal iz Tešnja, zatim Fortitudo iz Travnika, i Oaza iz Tešnja. Prije nekoliko dana okončana je akvizicija najvećeg pojedinačnog paketa dionica bosanskohercegovačke prehrambene indusrtije Klas d.d. Sarajevo, čime je AS GROUP sa blizu 3.000 radnika i visokokvalitetnim brandovima, učinila značajan korak u ostvarenju strateškog cilja ulaska među pet najvećih idustrija hrane u regiji.

 

Samo prošle godine AS GROUP je izvezla hrane u vrijednosti od oko 10 miliona KM. Prošla godina će biti upamćena i po tome što je AS GROUP sada već i zvanično sa 6000 tona keksa i biskvita preuzela liderstvo u proizvodnji u Bosni i Hercegovini.

 

AS GROUP je danas najbrže rastuće prehrambena industrije u Bosni i Hercegovini, koja je samo prošle godine zabilježila stopostotno povećanje broja radnih mjesta.

 

 

Brandovi vraćeni na prodajne police

 

Nakon dolaska novog vlasnika zabilježeno je dodatno razvijanje već dokazanih brendova poput Zlatne džezve, Esspresso kafe, Stampi krema ali i ukupnog povećanja proizvodnje i izvoza. Sudeći po količini unesenog svježeg kapitala ali i dolaskom novog  menadžmenta – mladih i obrazovanih ljudi  sa vizijom razvoja, VISPAK bez sumnje nastavlja  velikim koracima svoj put ka većem pozicioniranju na regionalnom tržištu.  Kada se tome doda da je novi vlasnik Vispaka – kompanija AS Jelah, jedan od vodećih proizvođača konditorskih proizvoda sa jakom distribucijskom mrežom i zavidnim stupnjem tehnološke razvijenosti, bez sumnje je da se i u ova teska vremena recesije, pred Vispakom otvara  nova budućnost. Možda je najbolji pokazatelj  tog novog  poslovnog puta „od sedam milja“ – podatak da je tek šest mjeseci nakon preuzimanja većinskog vlasništva od strane kompanije AS,  Vispak zabilježio rekordnu proizvodnja i prodaju. Samo u maju 2011. plasirano je na tržišta 76%  proizvoda  više u odnosu na godinu ranije. Svi proizvodi Vispaka bilježe porast prodaje, kako iz programa kafe (brandovi  Zlatna džezva i Esspresso)  tako i proizvodi iz  programa “Bosanske kuhinje” kao što su Begova čorba, Tarhana, Goveđa i Pileća juha, Sarajevska čorba, Vita začini, te čokoladnog programa i brandovi  Club čokolada i kremnog namaza Stampi.

 

Projekat uvođenja novih proizvoda obuhvatio je sve programe Vispaka, kao što su program kafe, začina, juha i dodataka jelima, čokoladni program, snack i program praškastih proizvoda. Uz novu Vispakovu instant kafu Viscafe ‘3 u 1’ i ‘2 u 1’, na tržište su plasirane kafa Bosnia, krem juha sa šampinjonima, krem povrtna juha, pileća juha s tjesteninom, posna juha od povrća s tjesteninom, domaća goveđa juha s rezancima, juha s griz okruglicama, zatim carigradska čorba, club kokos kocke, club čokolada s rižom, club čokolada za jelo i kuhanje,club fresh mint, club naranča, kikiriki. Uslijedili su novi brandovi mješavine začina Tajna, zatim čokolade i čokoladna jaja Tiru – Liru što je omogućeno akvizicijom proizvodne linije za proizvodnju čokolade firme Gomex iz Laktaša, te objedinjavanje praškastog programa pod brand Laganini. Najveći efekat promjena u Vispaku, bio je povratak Vispakovih brandova na prodajne police.

 

 

Za nepune tri godine uduplani prihodi

 

Za nepune tri godine VISPAK je sa novim vlasnicima i novim menadžmentom, skoro uduplao svoje prihode.

 

Realizacija bosanskohercegovačke industrije Vispak d.d. u prvih deset mjeseci 2013. godine iznosila je  29.196.251 KM i  bila je veća za 92 posto u odnosu na isti period 2010. godine, kada je AS GROUP preuzevši većinski paket dionica kupio ovu kompaniju.

 

Povećan obim proizvodnje i plasman VISPAKOVIH  brandova rezultat su sve snažnijih marketinških aktivnosti usmjerenih na promociju kvaliteta Vispakovih proizvoda, a koji se temelji na kompetencijama za pravu bosansku kafu i bosansku kuhinju.

 

Investicija u Vispak se pokazala opravdanom. Trebalo je manje od tri godine da nova poslovna politika uspije i da se VISPAKU osigura mjesto koje zaslužuje u domaćoj prehrambenoj industriji. Vraćeni su VISPAKOVI brandovi na prodajne police, a uporedo su razvijajane nove robne marke. Prošle godine zabilježen je dodatan prodor na tržištima regije, a VISPAKOV izvoz je dostigao 20 posto udjela u ukupnom prometu kompanije.

 

Slogan „Pit ćemo mi nju ako Bog da i u Brazilu“ pod kojim je Vispak komunicirao svoje sponzorstvo Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu ove godine, bio je riskantan, ali se na kraju isplatio. Realizacija kafe u prvih deset mjeseci 2013. godine veća je za 97 posto u odnosu na isti period 2010. godine, sa rekordnim plasmanom Zlatne džezve. Porast prodaje bilježe i brandovi iz programa „Bosanske kuhinje“ kao što su Tajna i Begova čorba, te segment praškastih proizvoda objedinjenih pod zajednički brand Laganini, čija realizacija je također u rekordnim iznosima.

 

„Moguće je da podaci zvuče fascinantno, pogotovo u vrijeme kada je i stagniranje uspjeh. Ipak, kapaciteti i mogućnosti Vispaka su mnogo veći od ovoga što sada bilježimo, kako na domaćem tako i na inozemnim tržištima. Stoga smatramo da će iduća godina biti itekako značajna za dalji razvoj Vispaka u smislu povećanja udjela na domaćem tržištu, kao i saradnje sa novim kupcima u sferi izvoza. Zato planiramo, uz niz drugih poslovnih i promotivnih poteza, da idemo u Brazil sa najvećom džezvom na svijetu, odakle ćemo svijetu ispričati priču o pravoj bosanskoj kafi. Već teku pripreme za snimanje nastavka spota “Pit ćemo mi nju ako Bog da u Brazilu”, objanjavaju u VISPAKU.

 

Ove godine kompanija VISPAK, kao i njen najpoznatiji brand Zlatna džezva, zajedno su napunili 42 godine postojanja što predstavlja značajan ne samo poslovni već i društveni jubilej. Neki će reći, godine zrelosti. Priča o VISPAKU je priča o uspjehu i entuzijazmu, o  strateškim potezima provjerenim na probirljivom tržištu. Isto tako, priča o VISPAKU je dokaz da vanjskotrgovinski deficit koji Bosna i Hercegovina ima u robnoj razmjeni sa inozemstvom, a koji se velikim dijelom odnosi i na proizvode prehrambene industrije –  ukazuje da postoji ogroman neiskorišten potencijal za domaće proizvođače. Jasno je da svi trebamo tražiti šansu u jačanju domaćeg tržišta sa realnim osnovama za stvaranje uvjeta za izvoz a zatim jednog dana spremno i samouvjereno dočekati  borbu na tržištu EU, kao buduća njena članica.

 

 

 

Nakon Walmarta Zlatna džezva ulistana i u ponudu Amazon.com

 

 

Nakon ulaska u najveći lanac trgovina na svijetu američki Walmart sredinom 2013. godine, Vispakova Zlatna džezva ulistana jepočetkom 2014. godine i u ponudi  Amazon.com, najvećoj svjetskoj internet – trgovini.

 

Na taj način Zlatna džezva postaje globalno dostupna svim ljubiteljima prave bosanske kafe.

 

„Ovo je vrlo bitan korak u našoj poslovnoj strategiji da Zlatna džezva postane brand globalno prepoznatljiv za ono što se može definisati pravom bosanskom kafom. Strpljivo stvaramo preduvjete da ponudimo svijetu ono najbolje iz Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, američko tržište ima posban značaj i težinu. Ulazak naših brandova u Walmart i Amazon.com je u tom smislu jedna od najvažnijih pretpostavi“, riječi su Muhameda Muzaferije menadžera izvoza u Vispaku.

 

Osim Zlatne džezve, u ponudi Amazon.com nalazi se i Vispak espresso, te Zlatna kocka, kao i proizvodi drugih bosanskohercegovačkih kompanija.

 

Ukupni prihodi Amazon.com samo u trećem kvartalu prošle godine bili su 17,09 milijardi dolara, dok je kompanija u prazničnom razdoblju, u sedmici koja je prethodila 25. decembru na svojoj web-stranici zabilježila prodaju 426 proizvoda svake sekunde. O kakvom „e-prodavaču“ je riječ govori podatak da je tokom prvog ponedjeljka nakon Dana zahvalnosti (Cyber Monday) protekle godine, Amazon zabilježio prodaju od 36,8 miliona različitih proizvoda.

 

Godišnji prihod  Walmarta je 469,2 milijardi dolara i prema magazinu Fortune, ova kompanija se po ukupnim prihodima i profitu nalazi na drugom mjestu najvećih kompanija svijeta, odmah iza Royal Dutch Shell-a.

 

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close