Kućni budžet kraći za hiljadu maraka

Brojnim domaćinstvima u narednom periodu biće potrebno oko hiljadu maraka kako bi isfinansirali tek nekoliko neizostavnih troškova, poput pripreme školaraca za novu školsku godinu, kupovine drva za ogrev te povrća i voća za zimnicu.

To pokazuje računica aktivista udruženja za zaštitu potrošača i, sudeći prema njihovim brojkama,  predstojećih sedmica mnogi će se uhvatiti za glavu.

“Najjeftinije je grijanje na drva. Uzeli smo da domaćinstvu treba minimum devet kubnih metara drveta, a ako uzmemo da je metar 65 maraka i tome dodamo rezanje i cepanje, to košta oko 700 maraka”, kazao je Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS.

Kada se toj cifri doda minimalno 200 maraka, koliko je potrebno da se opremi jedan školarac, a kojem je potrebno kupiti udžbenike, školski pribor i poneki odjevni predmet i obuću, dođe se do ukupne cifre od 900 KM.

“Što je veći razred u pitanju, udžbenici su skuplji, a i za garderobu je potrebno izdvojiti više novca, pa samim tim i izdaci su mnogo veći”, naglašava Petrović.

To, međutim, nisu jedini troškovi koji očekuju domaćinstva, jer su brojne domaćice navikle da za zimu pripreme zimnicu, za šta je potrebno, orijentaciono, potrošiti dodatnih 100 maraka za nekoliko gajbica povrća i voća, te ostalog neophodnog materijala.

“Domaćinstvo se ne može ‘pokriti’ sa 50 maraka za pripremu zimnice. Kada se to sve sabere, oni koji nisu na vreme štedeli, imaće problema. Ili neće moći da obezbede sve što im je potrebno, ili će da ulaze preko banke u dozvoljeni minus i slično”, ističe Petrović.

I Mesud Lakota, dugogodišnji borac za zaštitu prava potrošača iz Sarajeva, kaže da porodici slijedi trošak od minimalno hiljadu maraka. A to, ističe on, nije nimalo lak zadatak za brojne kategorije stanovništva. Situacija je, kazuje Lakota, dramatična za mnoge porodice u BiH.

“Već dugo idemo silaznom putanjom što se tiče standarda građana, u smislu da je sve više siromašnih. A, jesen je najteži period za ove kategorije. Mnoge porodice nemaju mogućnost da obezbijede normalno preživljavanje tokom zime, a država nema robnih rezervi da može reagovati, ni količinom, ni cijenama, čiji bi rast trebalo da zaustavi”, kaže Lakota.

U koliko se teškoj situaciji bh. porodice nalaze, Lakota ilustruje i procjenom da će članovi nekih domaćinstava na zimu da cvokoću, jer za nabavku drva nemaju novca, a biće, sigurno je, i onih koji nemaju novca da pripreme zimnicu.

Da je on u pravu, nedvosmisleno potvrđuju podaci nadležnih institucija, prema kojima su dvije prosječne plate nedovoljne da se obezbijedi sindikalna potrošačka korpa.

Za tu korpu, naime, potrebno je izdvojiti oko 1.800 maraka, a prosječna neto plata iznosi tek 830 KM. Ne čudi, stoga, to što se trgovci na gradskim tržnicama žale da im je pazar sve “mršaviji”, iako je na pragu sezona kupovine namirnica za zimnicu.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close