Kaubojska Razvojna banka FBiH i “Pedro koji visi”

“Vječiti” direktor Razvojne banke FBH, kojemu godinama političke promjene i afere nisu mogle nauditi, na kraju je postao “Pedro koji visi”.

Piše: Borivoje Simić

Smaknuo ga je sa privilegiranog mjesta državnog bankara onaj koji ga je nedavno spasio na ovoj poziciji, premijer Nermin Nikšć.
Od čovjeka koji “izvršava sve naloge Vlade”, kako je Nikšić tada javnosti obrazlagao daljnji direktorov ostanak u fotelji, Džaferović je za kratko vrijeme postao “otuđeni centar moći”.
Smjena Dažeforovića, koja se može tumačiti u kontekstu kriminalnih poslova koji su rađeni u ovoj instiitucijii, ali i kao politička egzekucja u kontekstu nadolazećih izbora, još jednom nam je skrenula pažnju na logiku Divljeg zapada koja vlada u upravljanju finansijskom institucijom osnovanom da bude u funkciji privrede, razvoja, zapošljavaja…
U tu kaubojsku logiku se savršeno uklapa i Džaferovićevo iznošenje dokumetacije iz Razvojne banke…
Nažalost, ”prljav veš” koji se svaki put iznese kada dođe do “okršaja kod OK korala” potvrđuje općeprihvaćeno mišljenje nezavisne javnosti da je Razvojna banka privatna banka političke oligarhje, koja kredite daje kompanijama za koja su političari zainteresovani i koje takvu pomoć najčešće ne zaslužuju i za namjene koje nisu u funkciji razvoja.
Sve ovo što se događa oko Razvojne banke, a što je godinama prolazilo mimo zanimanja tužlaštava, iako materijala odavno ima, nameće ponovo pitanje načina upravljanja Razvojnom bankom i njenog fukcionisanja, a koje vlasti ne žele da miijenjaju je im takva “poluga” pri ruci očigledno odgovara.
Razvojna banka FBiH, međutim, teško može opravdati svoje ime. Ona je vrlo malo u funkciji razvoja.
Prije svega, aktiva Razvojne banke je na nivou koju posjeduju neke mikokreditne orgazacije tako da je i podrška realnom sektoru kakva se očekuje od jedne ovakve institucije vrlo ograničena. Vlada se zakonom obavezala da će kapital banke povećati kako bi ova istitucija dobila veću snagu, ali tu svoju obavezu nije ispunila.
No, ona ni po svojoj provinijenciji nije razvojna, jer posluje po principu klasične komercijalne banke.
Stoga, argumentacija kako banka posluje dobro jer ostvaruje dobit i ima visok stepen naplate kredita navodi na krivo, jer njena funkcija nije da pokazuje performanse kakve imaju komercijalne banke niti joj je svrha da donosi profit svojem vlasniku.
No, da bi bila u funkciji realnog sektora i razvoja, ova banka mora se najprije “demokratizirati”, odnosno pod hitno treba promijeniti direktni nadzor nad bankom koji ostvaruje vlast tako što je Vlada FBiH istovremeno u funkciji Skupštine ove institucije.
Bez toga ništa se suštinski neće promijeniti time što je Džaferović nakon 12 godina provedenih na stolici direktora otišao.
Umjesto Ramiza Džaferovića, doći će drugi ”Džaferovići” a ono što nazivamo Razvojnom bankom i dalje će ostajati finansijska “prćija” malog kruga vlastodržaca i nekoliciine “dežurnih” kompanija.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close