Kolumne

Krugman: Zašto bi ostatak svijeta brinuo zbog dešavanja u Kini?

EKONOMSKA KRIZA U KINI Krugman: Zašto bi ostatak svijeta brinuo zbog dešavanja u Kini?
Kina ima autokratsko rukovodstvo od one vrste koja je u nekim drugim vremenima i na nekim drugim mjestima na unutrašnje probleme reagirala traženjem spoljnih neprijatelja

Piše: Paul Krugman

Ovo su teška vremena za Ameriku. Jedna od dvije vodeće partije tone u autoritarizam, dok je druga blokirana nekooperativnošću dvoje senatora. U tekstovima koje sam u posljednje vrijeme pisao uglavnom sam se bavio teškoćama s kojima se suočava naša republika. Ali svakome je ponekad potrebna pauza. Zato ću se danas pozabaviti drugačijom i veselijom temom: to su izgledi za izbijanje ekonomske krize u Kini.

Dobro, možda tema nije naročito vesela, ali bar je drugačija.

Upozorenja na moguću ekonomsku krizu u Kini nikada nije manjkalo – ali sve dosadašnje najave, uključujući i moje, pokazale su se kao pogrešne. Na primjer, 2013. godine tvrdio sam da model rasta koji Kina primjenjuje postaje neodrživ i da bi se tamošnja ekonomija uskoro mogla sudariti sa „kineskim zidom“. To se, očigledno, nije dogodilo.

Ali, što podrobnije ispitujemo kako je Kini dosad polazilo za rukom da održi tako intenzivan tempo ekonomskog rasta, to nam kineske metode izgledaju problematičnije. U osnovi, duboki ekonomski disbalansi u zemlji prikrivaju se velikim mjehurom u građevinskom sektoru. Teško je zamisliti scenario u kom bi se to moglo dobro završiti.

Prethistorija: Reforme koje je Deng Xiaoping započeo 70-ih godina 20. stoljeća proizvele su ekonomsko čudo. Kina, jedna od siromašnijih zemalja svijeta, postala je zemlja srednjeg dohotka. S obzirom na njenu veličinu, to ju je učinilo ekonomskom supersilom. Ali kineski rast je vremenom počeo opadati. Evo petogodišnjeg prosjeka stope rasta u Kini:

FOTO: (University of Groningen)

Nema ničeg neobičnog u ovom usporavanju. Kina je uspjela ostvariti nevjerovatan rast zahvaljujući pozajmljivanju naprednih tehnologija iz razvijenijih zemalja i velikim transferima stanovništva iz ruralnih oblasti u gradove. Sa tehnološkim razvojem i smanjivanjem rezervoara ruralne radne snage, rast se vremenom morao usporiti. Osim toga, politika jednog djeteta donijela je Kini demografiju kakva je uobičajena u bogatijim zemljama: udio radno sposobne populacije dostigao je vrhunac prije nekoliko godina i sada je u opadanju.

FOTO: (FRED)

Usporavanje rasta i demografska tranzicija sami po sebi ne moraju nužno proizvesti krizu. Ali ovdje postoji još jedan problem: navike potrošača u Kini prilagodile su se situaciji sporijeg ekonomskog rasta. Prije svega, Kina i dalje ima veoma visoku stopu štednje, pa bi za održavanje pune zaposlenosti bilo potrebno investirati izuzetno visok dio BDP-a – više od 40 odsto.

Šta pokreće nove investicije? Obim investicija obično zavisi od brzine ekonomskog rasta, jer upravo rast generira potrebu za novim fabrikama, poslovnim zgradama, tržnim centrima i tako dalje. Visok nivo investicija, izražen kao udio BDP-a, održiv je ako godišnji rast iznosi 9 ili 10 odsto. Kada rast padne na 3 ili 4 odsto godišnje, isplativost investicija opada. Zato bi Kina morala da promIJeni ekonomsku recepturu, to jest da počne manje da štedi, a više da troši.

Međutim, štednja u Kini tvrdoglavo opstaje na veoma visokom nivou. Da, previše štednje može praviti probleme ekonomiji.

Prije nekoliko godina, autori studije Međunarodnog monetarnog fonda pokušali su objasniti tako visok nivo štednje. Po njihovom mišljenju, najveći krivac je ona ista demografska tranzicija koja je konačno dovela do usporavanja rasta: opadajuća stopa nataliteta znači da odrasli Kinezi ne mogu više računati na to da će ih djeca izdržavati kada ostare, pa pokušavaju što više uštediti za penziju. Djelovanje ovog demografskog faktora pojačano je slabošću sistema socijalne zaštite: Kinezi se ne mogu osloniti na državu da im pruži finansijsku pomoć ili plaća zdravstvenu zaštitu u odmaklom životnom dobu, pa osjećaju potrebu da akumuliraju što veće rezerve.

Kreatori politika u Kini to odlično znaju, ali iz nekog razloga još nisu uspjeli otkloniti uzroke ovog problema. Umjesto toga, nastavljaju da održavaju visoke stope investicija uprkos usporavanju rasta – uglavnom podsticanjem ogromnih ulaganja u stambenu izgradnju. Rad Kennetha Rogoffa i Yuanchena Yanga iz 2020. pokazuje da investicije u nekretnine u Kini u velikoj mjeri premašuju one u SAD u vrijeme velikog građevinskog mjehura iz 2000-ih, kako u apsolutnim iznosima, tako i kao udio u BDP-u:

FOTO: (Kenneth Rogoff i Yuanchen Yang)

Rogoff i Yang također pokazuju da su cijene stambenog prostora u Kini ekstremno visoke u odnosu na zarade i da građevinski sektor danas čini veoma veliki dio kineske privrede.

Ništa od toga ne izgleda održivo, zbog čega mnogi analitičari strahuju da su problemi sa otplatom dospjelih dugovanja velike građevinske kompanije Evergrande samo uvod u dublju ekonomsku krizu.

Već sam rekao da su se sve dosadašnje najave ekonomske propasti Kine pokazale kao neutemeljene. Možda ćete zato odlučiti da ipak sačekate i vidite kako će kinesko rukovodstvo riješiti ovaj problem. Ali, izgleda da kineski lideri čak i ne pokušavaju riješiti fundamentalne ekonomske probleme u zemlji, već ih maskiraju daljim pumpanjem građevinskog mjehura, što će u krajnjoj instanci samo produbiti postojeće probleme.

Zašto bi ostatak svijeta brinuo zbog dešavanja u Kini? Kina strogo kontrolira prilive i odlive kapitala i nije dublje integrirana u svjetska finansijska tržišta. Zato propast Evergrandea vjerovatno neće izazvati globalnu finansijsku krizu kakvu je pokrenuo pad Lehman Brothersa 2008. Usporavanje u Kini može proizvesti određene ekonomske posljedice uslijed pada tražnje na kineskom tržištu, prije svega tražnje za sirovinama. Ali iz ekonomske perspektive rizik za globalnu ekonomiju nije veliki.

Ipak, Kina ima autokratsko rukovodstvo od one vrste koja je u nekim drugim vremenima i na nekim drugim mjestima na unutrašnje probleme reagirala traženjem spoljnih neprijatelja. Kina je uz to i supersila, pa nije teško zamisliti strašne priče o mogućim ishodima takvog razvoja događaja.

I time bih završio. Sada se možete vratiti redovnim brigama zbog stanja u Americi.

(TBT, The New York Times)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close