PolitikaRegion

Krivično djelo genocida bilo je dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata

Ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću kriv je za ratne zločine, između ostalog genocid u Srebrenici, počinjene na teritoriji Bosne i Hercegovine od 1992. do 1995. godine, izrečeno je danas u prvostepenoj presudi Haškog tribunala.

Vijeće je utvrdilo da Ratko Mladićadić nije kriv po tački 1 – genocid i da jeste kriv kao učesnik raznih zločinačkih poduhvata.

Kriv je za tačku 2 genocid, tačku 3 – progon i zločin protiv čovječnosti, tačku 4 – istrebljenje, zločin protiv čovječnosti, tačku 5- ubistvo, zločin protiv čovjekčnosti, tačku 6- ubistvo, kršenje zakon i običaja ratovanja, tačku 7- deportacija, zločin protic čovječnosti, tački 8- nehumano i prisilno premještanje, tačku 9- terorisanje i kršenje zakona i običaja ratovanja, tačku 10 – protivpravni napadi na civile, tačku 11 – uzimanje talaca, kršenje zakona i običaja ratovanja.

Sudsko vijeće Haškog tribunala utvrdilo je da nije bilo genocidne namjere u opštinama Ključ, Kotor Varoš, Sanski Most, Prijedor, Vlasenica i Foča tokom rata u BiH, saopšteno je tokom čitanja presude.

Zaključeno je da je ciljana grupa, koja je ubijena toko rata, bila “relativno mali dio Bošnjaka u cjelini”, zbog čega nije zaključeno da je cilj bio njihovo uništenje u cjelini.

Vijeće je našlo da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen gencodid, kao i da je postojala namera Sarajevsko-romanijskog korupsa da se granatira Sarajevo i širi teror i terorisanje stanovništva, da su počinjena ubistva, protivpravni napadi na civile, ubistvo kao zločin protiv čovječnosti.

Vijeće je, prema riječima sudije Alfonsa Orija, zaključilo i da su pripadnici Vojske Republike Srpske uzeli pripadnike UNPROFOR-a za taoce 1995. godine.

Što se tiče sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata, Vijeće je zaključilo da je od 1991. do kraja novembra 1995. postojao udruženi zločinački poduhvat s ciljem da se trajno uklone Bošnjaci i Hrvati sa teritorije BiH i to putem progona, istrebljivanja, ubistva, nehumanih djela prisilnog premještanja i deportacije.

Konstatovano je da dokazi ne idu u prilog zaključku da je krivično djelo genocida bilo dio cilja sveobuhvatnog udruženog zločinačkog poduhvata.

Suđenje generalu Vojske RS-a Ratku Mladiću počelo je 16. maja 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine.

IZRICANJE PRESUDE IZ MINUTE U MINUT

 

( N1)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close