Krišto: BiH treba federalizirati kako bi riješila svoje unutarnje probleme

Konferencija u Budimpešti

BiH opterećena nametnutim ustavnim sustavom koji nije dobio demokratski legitimitet

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto ocijenila je kako se projekt Europske unije neće moći smatrati okončanim dok sve zemlje jugoistoka Europe ne postanu njezine članice te da bi se zajednička vizija Bosne i Hercegovine trebala ostvariti međusobnim uvažavanjem i promjenama u ustavnom sustavu koji je nametnut na načelima federalizma, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja.

“Zajednička vizija podrazumijeva, prije svega, svijest o vlastitoj složenosti i o budućnosti BiH u EU, u kojoj bi, polazeći od temeljnih vrijednosti na kojima počiva EU, a poštujući načela supsidijarnosti, regionalizacije, federalizacije, višerazinskog upravljanja i legitimnog predstavljanja mogla riješiti i svoja nacionalna i državno-politička pitanja”, rekla je Krišto u Budimpešti gdje je zajedno s predsjedateljem Doma naroda Parlamenta BiH Barišom Čolakom sudjelovala na 7. konferenciji predsjednika parlamenata država Zapadnog Balkana, donosi portal Večernjeg lista BiH Vecernji.ba.

Ona je navela kako je BiH opterećena nametnutim ustavnim sustavom koji nije dobio demokratski legitimitet, te da sadrži odredbe koje su izravna prepreka ispunjavanju standarda na putu za EU. No, pri tome je navela da ni u jednom trenutku europsko opredjeljenje nije dovedeno u pitanje te da narodi i građani BiH nikada nisu posumnjali u svoju prirodnu pripadnost EU.

(HMS)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close