-TopSLIDEBiHPolitika

Kriminal u još jednoj državnoj instituciji: Zastrašivali strance i iznuđivali novac

SLUŽBA ZA POSLOVE SA STRANCIMA

Prema prikupljenim dokazima, optuženi su zloupotrebljavali svoj službeni položaj u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru sa drugim optuženima, zastrašivali strance i od njih nezakonito iznuđivali novac

 Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u aktivnostima borbe protiv korupcije nakon višemjesečne intenzivne istrage podiglo je optužnicu za korupciju i zloupotrebu položaja i druga kaznena djela, a kojom su obuhvaćeni dužnosnici državne institucije.

Kako se navodi iz Tužilaštva BiH podignute su optužnice protiv: Borisa Kordića, rođenog 1978. godine u Sarajevu, uposlenog na poziciji šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH; Josipa Kvesića, rođenog 1980. godine u Čapljini, uposlenog na poziciji inspektora za strance u Terenskom uredu Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH; Vlatke Puljić, rođene 1987. godine u Mostaru, direktorice i ovlaštene osobe u preduzeću Vlamon d.o.o. Čitluk; Luce Cobre, rođenog 1969. godine u mjestu Vittorio Veneto, Italija, državljanina Republike Italije, Ane Miličević, rođene 1989. godine u Mostaru i pravne osobe Vlamon d.o.o. Čitluk, koju zastupa Vlatka Puljić.

„Optuženi se terete da su, u razdoblju od 2012. do 2014. godine, djelujući kao organizovana kriminalna grupa koju je organizirao i kojom je rukovodio prvooptuženi Kordić, učestvovali u počinjenju kaznenih djela čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, najviše iz Republike Italije, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine u Međugorju i okolnim mjestima.

Prema prikupljenim dokazima, optuženi Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali svoj službeni položaj i ovlasti u okviru Službe za poslove sa strancima BiH u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru sa drugim optuženim zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe onemogućiti ili uskratiti boravak u Bosni i Hercegovini, te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH“, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete i da su u svrhu organizovanog kriminala i iznuda, osnovali preduzeće Vlamon u Čitluku, te upućivali prijetnje i iznude italijanskim državljanima, tražeći novac, te kasnije i preuzimanje hotelskog kompleksa kojim su upravljali državljani Italije i nevladine organizacije iz Italije, kako bi prisilili strane državljane da poduzmu radnje na štetu svoje imovine, sve sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, kako bi preuzeli upravljanje hotelom na period od 15 godina, uz zakupninu višestruko ispod tržišne cijene zakupa.

Također, optuženi se terete i da su prijetili stranim državljanima da će putem svojih veza u inspekcijskim i drugim organima u BiH ukoliko ne udovolje njihovim zahtjevima inicirati provođenje navodnih prekršajnih i drugih postupaka i ometati njihov rad, što su i činili prema određenim pravnim subjektima na području Međugorja.

Tužilaštvo je objavilo da su prikupljeni dokazi da su optuženi zloupotrebljavali svoj službeni položaj, prijetili italijanskim državljanima progonom i višegodišnjom zabranom ulaska u BiH, ako im ne uplate novčane iznose od 20.000 eura ili više.

Optuženi djelatnici Službe za poslove sa strancima također se terete za zloupotrebe položaja i nezakonitosti u postupanju prema jednoj državljanki Crne Gore tokom njenog boravka u BiH.

„U okviru ovog predmeta, u kojem postupa jedan od najiskusnijih tužilaca Tužilaštva BiH, zajedno sa svojim timom, provedena je sofisticirana i detaljna istraga uz provođenje posebnih istražnih radnji i korištenjem prikrivenih istražilaca, te su na taj način prikupljeni detaljni i kvalitetni dokazi protiv optuženih.

Optuženi se, između ostalog, terete za kaznena djela organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja ili ovlasti i iznude.

U optužnici se predlaže pozivanje i ispitivanje 30 svjedoka i ovlaštenih službenih osoba, među kojima i prikriveni istražioci, kao i veći broj stranih državljana“, saopćili su iz Tužilaštva BiH.

Optužnica će, zajedno sa dokaznim materijalom, biti proslijeđena Sudu BiH.

Buka

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close