-TopSLIDEVisoko

„Kraljica“ iz Visokog osvojila ljubitelje ljutih kapljica

„Kraljica“ iz Visokog osvojila ljubitelje ljutih kapljica

Izvor: CAPITAL.ba – Svijetla strana BiH

Medovača, Malinovača, Medica i Malinica su rakije i likeri proizvedeni pod brendom „Kraljica“. Ova alkoholna pića sinonim su kvalitetnog domaćeg proizvoda, a svoj put našla su do mnogobrojnih ljubitelja ljute kapljice i nagrađivana su za vrhunski kvalitet.

P o l j o p r i v r e d n u p r o i z v o d n j u „Malinica“ 2016. godine počela je Sabina Krivdić iz Visokog sa namjerom da se bavi uzgojem malina i njihovom preradom. Iako joj je namjera bila linija proizvoda od malina – sokovi, namazi, kolači – jedan proizvod se odmah izdvojio i osvojio njenu pažnju: liker od malina.

– Na našem području poznat je liker od višanja, a ja sam htjela da probam nešto novo i eksperimentisala sam sa malinama. Sama ta pažnja koju je liker izazvao natjerala me na istraživanje – priča Sabina.

Istraživajući je shvatila da je kraft proizvodnja jakih alkoholnih pića možda bolja opcija od prvobitno zamišljenih proizvoda od maline.

– Kraft, odnosno zanatska proizvodnja ne samo piva nego i jakih alkoholnih pića u svijetu doživljava svoj procvat. Konzumenti sve manje vjeruju velikim proizvođačima i industrijama, a sve više pažnju pridaju manjim proizvođačima koji svojim imenom i prezimenom, likom i djelom stoje iza proizvodnje i proizvoda. Mene je čitava ta priča privukla, bio mi je izazov biti žena koja će se upustiti u proizvodnju koja je na našem području rezervisana za muškarce – naglašava Sabina.

Čitav proces proizvodnje radi i kontroliše sama, uz pomoć najbližih. Teret od nabavke do krajnjeg kupca nosi sama.

– Suština kraft destilerije i jeste mala količina, ali strogo kontrolisana od osobe koja je najčešće i osnivač. Takva proizvodnja nije garant da će se sam proizvod svima svidjeti, ali je garant kvaliteta – ističe Sabina.

Osim likera od malina počela je praviti likere i rakije od ostalih sastojaka sa domaćeg podneblja, a nakon mnogo eksperimenata i ispitivanja, unutar poljoprivredne proizvodnje „Malinica“ nastala je linija jakih alkoholnih pića pod brendom „Kraljica“. Sabina trenutno proizvodi Medovaču – rakiju od meda, Malinovaču – rakiju koja je kombinacija malina i meda, Medicu – liker od meda i Malinicu – liker od malina. –

Porodicu „Kraljica“ čine dvije rakije i dva likera i sva četiri proizvoda su vrlo specifična. Medovača je rakija koja je nastala fermentacijom i duplom destilacijom meda i nije slatko piće. Smatra se jednom od najstarijih rakija, ali se već odavno ne proizvodi na taj način, jer je sam proces dug i skup. Međutim, rezultat je jako alkoholno piće čija hemijska analiza pokazuje da se radi o vrlo kvalitetnom piću koje ne sadrži metanol i samim tim ne izaziva neželjene posljedice nakon komzumacije – objašnjava Sabina.

Za Malinovaču ističe da je kombinacija meda i malina, da takođe nije slatko piće, ali je vrlo ugodne arome i mirisa maline, dok su likeri, naravno, slatka pića manje jačine.

– To su proizvodi kojima sam odlučila da se posvetim, a potražnja pokazuje da sam donijela dobre odluke – kaže Sabina.

Ističe da je na početku posla imala poteškoća i prepreka, jer je u pitanju posao koji nije čest u BiH, ali dodaje da je imala sreću i da se lokalna administracija, zadužena za registraciju destilerije, potrudila da joj u potpunosti izađe u susret i pomogne da bude prva u ovoj oblasti.

– Na prepreke i dalje nailazim, jer smo mi administrativno jako kompleksna država. Postojanje različitih nivoa vlasti i odgovornosti u mnogome otežava poslovanje. BiH jeste komplikovana, ali nam je zemlja lijepa i bogata prirodnim resursima. Uvijek nešto dobijate, a nešto gubite. Možda ćemo dugo čekati i teško doći do svih potrebnih dozvola, rješenja i dokumenata, ali su nam voda, voće, med, začini i sve što nam treba za kvalitetan proizvod na dohvat ruke. Mislim da o tome ne razmišljamo dovoljno – naglašava Sabina.

Sabinine rakije i likeri dobitnici su četiri plakete za vrhunski kvalitet. Ona planira da i dalje učestvuje i promoviše ih na sajmovima i takmičenjima u BiH i regionu. Ima ponude i od distributera za saradnju, tako da će, ističe, vrlo brzo doći do neophodnog proširenja proizvodnje. Međutim, Sabina je na početku bavljenja ovom proizvodnjom odlučila da njena kraft proizvodnja neće prerasti u industrijsku.

– Proizvodiću količine koje mogu sama kontrolisati, jer želim da moji proizvodi budu sinonim kvalitetnog, domaćeg proizvoda. Svaka boca koja izađe iz moje male destilerije biće proizvedena sa jednakom pažnjom i posvećenošću – zaključila je Sabina.

P o l j o p r i v r e d n a p r o i z v o d n j a „Malinica“ i njen osnivač Sabina Krivdić dokaz su da se zalaganjem i radom može postići cilj i napraviti kvalitetan proizvod. Sabinin uspjeh i uspjeh njene linije alkoholnih pića „Kraljica“ utoliko je značajniji ako se uzme u obzir da se odlučila na kraft proizvodnju koja je rijetka u BiH, te u većini slučajeva „rezervisana“ za muškarce.Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close