NogometSport

Kraj Lige prvaka – najbogatiji pokreću Super Ligu

REVOLUCIJA u nogometu počinje 2021. Football Leaks otkriva da za tri godine, prema potpisanom sporazumu 16 najbogatijih i najmoćnijih europskih klubova, kreće Super Liga. Natjecanje koje će uništiti Ligu prvaka. Klubovi koji će je napustiti kako bi igrali Super Ligu, istupit će iz UEFA-e.

Real, Barcelona, Manchester United, Bayern, Juventus, Chelsea, Arsenal, PSG, Manchester City, Liverpool i Milan kao osnivači, te Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter i Roma kao gosti igrat će prvu sezonu novog natjecanja, koje zauvijek mijenja europski nogomet. Jer svi ovi klubovi pokretanjem Super Lige napuštaju Ligu prvaka.

Osim što će Super Liga srozati UEFA-inu LP na rang drugorazrednog natjecanja, imat će dalekosežne i naravno loše posljedice na nacionalna prvenstva. Očekuje se da svi ovi klubovi tamo igraju s rezervnim momčadima kako bi se u potpunosti mogli fokusirati na Super Ligu. Tamo će naravno zarađivati još više nego što sada zarađuju u Ligi prvaka i tako se do kraja odvojiti od ostalih klubova u njihovim i ostalim europskim državama.

Moćnici europskog nogometa dogovorili su i format natjecanja. Imat će dvije faze; preliminarnu koja će se igrati po grupama i zatim eliminacijsku.

Kako bi Super Liga bila zanimljivija, imat će i drugu ligu, iz koje će najbolji klubovi ulaziti među elitu, odakle će pak najlošiji klubovi ispadati u drugi razred.

Pokretanje ovog projekta predstavlja veliki poraz UEFA-e, koja se svim sredstvima borila da najbogatije klubove s najatraktivnijim igračima zadrži pod svojim okriljem, pa makar to značilo i pomaganje njima da drastično krše pravila Financijskog fair playa, koja je donijela sama UEFA. Jer Football Leaks otkriva i kako je UEFA pomagala PSG-u i Manchester Cityju da zamrače milijarde.

Kako bi ih odobrovoljila da ostanu u Ligi prvaka, UEFA je posljednjih godina modificirala distribuciju novca među sudionicima LP-a. Naravno, u korist najmoćnijih i najbogatijih klubova. Također je Španjolskoj, Engleskoj, Njemačkoj i Italiji dala po četiri sigurna mjesta u skupinama Lige prvaka, tako što je one koji su prethodnu sezonu završili na trećim i četvrtim mjestima nacionalnih prvenstava oslobodila gnjavaže pretkola.

Ali, ništa od svega ovoga nije bilo dovoljno da ne napuste UEFA-u.

Počinje dakle era novog nogometnog poretka.

Index

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close