Kozarić: U BiH najviše nezaposlenih

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić smatra da je najveća stopa nezaposlenosti u BiH u odnosu na region, a posebno podatak da je 60 odsto mladih nezaposleno, pokazatelj da svi nivoi vlasti u BiH treba da stave ekonomiju i zapošljavanje u fokus svojih prioriteta.

Kozarić je naglasio da je radni seminar koji se danas održava u Banjaluci, u okviru Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH, dobra prilika da se dogovore konkretni prijedlozi aktiviranja određenih politika koje će rezultirati otvaranjem novih radnih mjesta.

“Šanse i potencijali BiH su u energetskom sektoru jer je poznato da koristimo samo 33 odsto vodenih kapaciteta i imamo suficit u izvozu električne energije. Šansa je u infrastrukturnim objektima kao što su koridor `Pet ce` ili autoput Banjaluka-Doboj, zatim turizam, planinski i vjerski, te proizvodnja hrane”, rekao je Kozarić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je stabilna politička situacija u BiH preduslov svih promjena koje se moraju praviti kako u rasterećenju privrede, tako i suzbijanju sive ekonomije.

Ambasador Norveške u BiH En Vibeke Lilo istakla je da Norveška podržava rad foruma za prosperitet i zapošljavanje, vjerujući da je riječ o nečemu što je građanima u BiH potrebno.

“Nadamo se da će se političari uključiti u raspravu. Veoma je bitno da to urade i prije i poslije izbora”, rekla je Lilo i dodala da BiH ima potencijala za razvoj, posebno u oblasti turizma, ali da je neophodno prethodno provesti hitne i dubinske reforme.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi rekao je da bi održavanje seminara, u okviru Foruma za prosperitet i zapošljavanje, trebalo da rezultira dokumentom sa preporukama za prosperitet i otvaranje novih radnih mjesta.

Inicijativa održavanja seminara u okviru Foruma za prosperitet i zapošljavanje slijedi zaključke Savjeta za spoljne poslove EU objavljene u aprilu 2014. godine, kao i njihov poziv za proširenje programa između EU i BiH.

Prvi ovakav seminar u okviru foruma održan je krajem maja u Sarajevu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close