Hrvatska usvojila Zakon o životnom partnerstvu! Prva istospolna vjenčanja već u augustu!

Za zakon je glasalo 89 zastupnika, protiv je bilo 16 zastupnika

Zakon o životnom partnerstvu usvojen je danas u Hrvatskom saboru uz većinu glasova. Za zakon je glasalo 89 zastupnika, protiv je bilo 16 zastupnika, javlja Crol.hr.

U ime predlagatelja Zakona govorio je ministar uprave Arsen Bauk. U raspravi oko brojnih amandmana HDZ-ove snage predvodio je Željko Reiner (zanimljivo, većina njegovih stranačkih kolega bila je za to vrijeme odsutna iz sabornice). Nanovo je istaknuo probleme oko korištenja naziva obiteljskog života (obitelj znači ‘obitavati zajedno’, a to se ne propisuje novim Zakonom o životnom partnerstvu, drži Reiner), oko neformalnog životnog parnerstva te oko skrbništva nad djecom. Prema Željku Reineru, svi stavci oko djece trebali bi biti regulirani Obiteljskim zakonom.

Crol.hr izvještava kako je jedno od spornih pitanja bilo i pitanje priziva savjesti matičara, prava za koje se zalaže HDZ. Nadalje, HDZ je istaknuo svoje bojazni oko mogućeg posvajanja djece koje se, navodno, dopušta Zakonom. Kako je odmicala rasprava, objašnjenja HDZ-a bila su sve sličnija. Točnije, njihove zamjerke bile su uglavnom tehničke prirode te su tvrdili se novim Zakonom zadire u materiju već postojećih zakona koji to ne dopuštaju (primjerice, sloboda kretanja građana u Uniji, dobivanje državljanstva, pravo posjete u zatvoru, …).

U raspravi oko većine amandmana upozoravalo se na pravne nejsnoće i na teškoću provedbe Zakona o životnom partnerstvu. Među ostalim, HDZ je tražio da Zakon stupi na snagu 1. januara 2016. jer će ga biti ‘teško provoditi’. Vlada, a potom i Sabor, amandmane HDZ-a su mahom odbijali.

Amandmani koje su predložili Gordana Sobol, Šime Lučin i Igor Kolman nisu prihvaćeni i potom su povučeni.

Amandman o uvođenju pravu na posvajanje djece Igora Kolmana, Šime Lučina i Branka Vukšića nije prihvaćen jer je zakon, ponovio je ministar, ‘demokratski kompromis’.

Iz Inicijative za životno partnerstvo ističu kako se ovim Zakonom gotovo u potpunosti izjednačavaju prava LGBT osobama i njihovim obiteljima te se ostvaruju i preduvjeti za socijalnu stabilnost istospolnih parova. Naime, najveći dio prava i obveza koje regulira Zakon o životnom partnerstvu tiče se upravo socijalnih prava: pravo na obiteljsku mirovinu, zdravstvo osiguranje preko životnog partnera/ice, pravo i obvezu uzdržavanja partnera/ice, jamči slobodu kretanja i pripadajućih prava na čitavom području Europske unije, nediskriminaciju i jednakost na polju tržištu javnih i privatnih usluga, osigurava ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, regulira nasljeđivanje kao i područje obiteljskog života istospolnih parova s djecom kojih u Hrvatskoj sada ima sve više i više.

Zakon o životnom partnerstvu stupit će na snagu osmog dana od objave u Narodnim novinama, a prva istospolna vjenčanja tako će se moći održati sredinom 8. mjeseca.

Inicijativa za životno partnerstvo i ZG Pride pozivaju sve LGBT osobe i istospolne parove da koriste prava iz Zakona o životnom partnerstvu.

‘To su prava koja nam kao građanima i građankama RH pripadaju. Zakon o životnom partnestvu veliki je korak naprijed za ljudska prava u Republici Hrvatskoj i još veći za jednakost, dostojanstvo i prava LGBT osoba u našoj zemlji’, zaključuje Zagreb Pride.

(Crol.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close