MMF blago snizio prognozu rasta eurozone

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je snizio procjene rasta za eurozonu u ovoj godini, upozorivši da oporavak 18-člane ekonomije nije robustan ni dovoljno snažan, o čemu svjedoče i najnoviji pokazatelji iz industrijskog sektora.
U najnovijem izvještaju MMF tako prognozira da će rast u ovoj godini u eurozoni biti jedan posto, čime je blago korigirao raniju procjenu od rasta od 1,1 posto. Za 2015. potvrđena je ranija prognoza rasta od 1,5 posto.
“Priznajemo da oporavak postoji, ali mnoga još toga treba učiniti”, kazao je Mahmood Pradhan, pomoćnik direktora MMF-ova odjela za Evropu predstavljajući izvještaj putem konferencijske veze.
Nova potvrda i dalje krhkog oporavka su i juče objavljeni podaci Eurostata koji su pokazali oštar pad industrijske proizvodnje u maju, i to u svim posmatranim sektorima, uz izuzetak energetskog. Na mjesečnom nivou ona se smanjila za 1,1 posto, nakon 0,7-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.
Pad proizvodnje na mjesečnom nivou predvodio je sektor intermedijarnih roba, s padom od 2,4 posto, a slijedi sektor netrajnih roba u kojem je proizvodnja smanjena za 2,2 posto. Izuzetak je tek energetski sektor, zabilježivši rast od tri posto, koji se nadovezao na 1,2-postotni rast iz prethodnog mjeseca.
“Oštar pad industrijske proizvodnje na mjesečnom nivoi naglašava slabašan i otežan oporavak eurozone”, kazao je Matin van Vliet, ekonomist za eurozonu u banci ING.
Pad industrijska proizvodnje redom su zabilježila tri vodeće ekonomije – Njemačka, Francuska i Italija. U najvećoj evropskoj ekonomiji ona je na mjesečnom nivou smanjena za 1,4 posto, što je najsnažniji pad od maja 2013.
Slijedi Francuska, s najsnažnijim padom od lipnja 2013., od 1,3 posto, te Italija, s 1,2-postotnim padom, koji je najoštriji od novembra 2012. godine.
Na godišnjem nivou ukupna industrijska proizvodnja porasla je, pak, za 0,5 posto, u skladu s očekivanjima tržišta. No, njen je rast usporen, obzirom na 1,4-postotni rast u aprilu, pokazali su najnoviji podaci statističkog ureda
Industrijska proizvodnja u eurozoni, po riječima analitičara, 12 posto je slabija u poređenju s najvišim nivoima u razdoblju prije krize i trebat će dosta vremena dok se slabost toga sektora u potpunosti ne otkloni.
Iz MMF-a vladama u eurozoni u najnovijem izvještaju stoga predlažu da donesu mjere kojima će poduprijeti potražnju, ojačati banke, te da provedu strukturalne reforme koje će zahvatiti svih 18 zemalja članica, uključujući i mjere za suzbijanje nezaposlenosti među mladima.

HINA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close