PolitikaRegion

Kosovo uvelo stopostotne carine BiH i Srbiji

Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministra trgovine Endrita Ssalje, koji je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

Na Facebooku je podsjetio da se domaći proizvođači suočavaju s mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi prozvodi ne plasiraju na srpskom tržištu.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Twitteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

“Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona također minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100 posto. Nove mjere će biti uskoro objavljene”, napisao je Hodžaj.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tršišta, ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavnistva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.

Podsjetimo, delegacija BiH, predvođena ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, glasala je protiv prijema Kosova u Interpol, dok je Crna Gora bila za, izvijestile su jutros beogradske Večernje novosti.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list navodi da su uz Prištinu bili i Slovenija, Hrvatska, Makedonija i Bugarska, dok je Mađarska bila suzdržana.

Ministar Mektić se o ovom pitanju još nije oglasio niti je odgovarao na naše pozive i poruke.

Prema ishodu glasanja Kosovo jučer nije primljeno u Interpol na zasjedanju skupštine te međunarodne organizacije u Dubaiju. U drugom krugu glasanja za prijem Kosova u Interpol glasalo je 68 država, što je bilo manje od potrebne dvotrećinske većine prisutnih članica.

Enver Hoxhaj

@Enver_Hoxhaj

Serbia is continuing its aggressive campaign against Kosovo in the int’l stage. It is also undermining the normalisation process. To defend our vital interest, Government of Kosovo has decided today to increase the customs tariff to 100%. Further measures to be announced soon!

45 people are talking about this

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close