Korumpirani Budimir ili konstruirane optužbe?

Uhićenje Živka Budimira je tema o kojoj ovoga ponedjeljka (29.4.) pišu i njemačke novine.

“Bili su to uzvišeni ciljevi, koje je Živko Budimir nedavno najavio pri osnivanju njegove nove stranke. Stranka pravde i povjerenja (SPP) treba biti tu za sve građane Bosne i Hercegovine, kazao je Budimir, predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine. Ali ukoliko se obistini ono što su bosanskohercegovačka antikorupcijska institucija SIPA i drugi istražitelji navodno saznali, predsjednik je bio prije svega zainteresiran za vlastitu dobrobit”, piše Süddeutsche Zeitung (SZ), pojašnjavajući da su Budimir i drugi visoki dužnosnici Federacije BiH uhićeni zbog sumnje da su uzimali mito i sustavno odobravali pomilovanja osuđenih zločinaca.

Budimir, raspad koalicije i politička kaljuža Federacije BiH

SZ navodi da se “trojku (Hidajet) Halilović, (Petar) Barišić i Budimir” optužuje da je uzimala novac za brojna pomilovanja: “dileri drogom i više pravomoćno osuđenih ubojica i mafijaša su pomilovani, kako se navodi, katkad čak kratko poslije presude. Ukoliko se obistine ti navodi u sudskom procesu, bio bi to najspektakularniji postupak protiv korupcije od neovisnosti Bosne i Hercegovine prije više od dva desetljeća. Druga mogućnost: optužbe su konstruirane kako bi se maknuo s puta predsjednik koji se nalazi u centru jedne političke krize.”

Policajci provode Živka Budimira Budimira se optužuje za pomilovanje osuđenih zločinaca i uzimanje novca za to

Ovaj list s tim u svezi podsjeća na političku blokadu koja u Federaciji BiH traje već gotovo godinu dana, a koja je prouzrokovana krizom na državnoj razini, gdje je iz vladajuće koalicije izišla SDA, a što je prouzrokovalo otpuštanje SDA-ovih ministara iz vlade. Budimir se protivio otpuštanju ministara iz Federacije BiH, među kojima su bili i ministri tadašnjeg Budimirova HSP-a, kako podsjeća SZ, a “nova koalicija je neposlušnog predsjednika rado htjela smijeniti, ali joj je za to nedostajala u parlamentu potrebna dvotrećinska većina. I tako se bošnjačko-hrvatska Federacija već mjesecima nalazi u političkoj kaljuži.”

Situacija ne izgleda bolje ni na državnoj razini, nastavlja SZ, “gdje Predsjedništvo dijele jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin, a usto Republika Srpska više ističe daljnje približavanje Srbiji, nego izgradnju jedne funkcionalne Bosne i Hercegovine.”

dw.de

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close