Europa zabranjuje insekticide koji ubijaju pčele

Europska komisija odlučila je zabraniti korištenje insekticida koji ubijaju pčele. Zabrana će se, kako piše Guardian, odnositi na čitav europski kontinent.

Velika je to pobjeda za milijune eko-aktivista koji su pokrenuli kampanju protiv štetnih insekticida, a koje je podržala i EFSA – Europska agencija za sigurnost hrane. Na poraženoj su strani kemijske kompanije, koja svake godine na insekticidima zarade milijarde eura.

“Ova zabrana, koja je uslijedila nakon kampanje koju je podržalo 2,6 milijuna ljudi, daje europskim pčelama šansu za preživljavanje. Europa je znanost shvatila ozbiljno i sada mora uvesti mjere koje će pčelama dati prostor za disanje koji im je potreban”, kaže Ian Keith iz organizacije Avaaz koja je predvodila kampanju za zabranu opasnih insekticida.

Zabranu štetnih insekticida podržalo je većina zemalja članica Europske unije. Ipak, kako piše Guardian, dužnosnici EU nisu skupili dovoljnu većinu da se zabrana uvede.

Zbog toga je odluka pala na Europsku komisiju koja je, prema izvorima britanskog dnevnog lista, na jutrošnjem sastanku odlučila podržati zabranu tri vrste neonikotinoida, insekticida koji se koriste na sortama poput kukuruza, suncokreta ili uljane repice, a koji se smatraju najštetnijim po insekte poput pčela, prenosi Index.hr.

Odumiranje pčela i drugih insekata predstavlja ogroman problem, s obzirom da su insekti zaslužni za oprašivanje čak tri četvrtine svih usjeva.

Zadnjih godina insekti ubrzano izumiru, a kao glavni uzroci navode se bolesti, nestanak prirodnog staništa i izloženost štetnim insekticidima.

Neonikotinoidi, koji u Europi postaju zabranjeni, i širokoj su upotrebi u zadnjem desetljeću. Za razliku od većine insekticida, ova se vrsta ne koristi za “špricanje” usjeva, već se njome direktno tretira sjeme.

Smatraju se manje štetnima od pojedinih pesticida koje su zamijenili, ali znanstvene studije pokazale su da neonikotinoidi ozbiljno narušavaju zdravlje pčela.

Bljesak.info

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close