LifestyleTehnologija

Korisni onlajn izvori za grafičke dizajnere

Želite da koristite iste resurse koje koriste profesionalni i uspješni grafički dizajneri širom svijeta? Želite da izrađujete sjajne plakate, ambalaže i druge promotivne materijale? Ima dosta dobrih poznatih, ali i ne tako dobro poznatih alata na internetu koje vrhunski svjetski dizajneri koriste za mnoge od svojih projekata. Pred vama su neki od najboljih resursa za grafičke dizajnere koji su dostupni na internetu. Bilo da ste početnik ili iskusan dizajner, oni će vam umnogome koristiti.

1. UI Cloud

Ovo je najveća svjetska baza podataka za dizajn korisničkog interfejsa. Ovdje možete preuzeti više od 46.608 elemenata korisničkog interfejsa, kao što su muzički plejeri, progres bar (najčešće je u obliku cijevi ili linije koja se ispunjava, a koristi se uglavnom prilikom čekanja da se neki sadržaj učita) i još mnogo toga.

2. Free Stock Images

Vjerovatno će vam pri dizajnerskom radu stalno biti neophodne različite slike, a nećete uvijek biti u mogućnosti da plaćate za njih. Na ovom sajtu postoji ogroman broj slika visoke rezolucije, a autorska prava su dostupna bez naknade. Neki od poznatih sajtova su: Unsplash, Liitle Visuals, Superfamous…

3. Kaku

Ovo je odličan besplatan alat ako sarađujete s klijentima i kolegama iz drugih dijelova svijeta. Ovaj dodatak će vam prevesti tekstualne slojeve na različite jezike, a vrlo se jednostavno koristi.

4. Psddd.co

Ovo je odličan sajt za PSD fajlove. Takođe ćete imati pristup paletama s mogućim različitim verzijama korisničkog interfejsa i raznim elementima kao što su ikonice, dugmad, mape… Ovdje možete naći najrazličitije vrste šablona i to besplatno.

5. Make App Icon

Ovo je brz način da pretvorite svoj dizajn u aplikacijsku ikonu. Jednostavno prevucite fajlove na obilježeno mjesto i ovaj program će kreirati ikonicu. Ne postoji lakši način, a uz to, sve je besplatno.

6. Colour Lovers

Naravno, kao dizajner posjedujete pristojnu paletu boja na računaru, ali vjerovatno imate samo osnovnu Panton paletu boja. Ova web stranica ima više od tri miliona besplatnih paleta boja koje možete koristiti kako biste kreirali nevjerovatne projekte.

7. Subtle Patterns

Ponekad će vam jednostavno trebati suptilne šare za pozadinu. Pronađite oko 400 različitih uzoraka, i to besplatno, na ovom sajtu. Možete čak dobiti i dodatak za Photoshop.

8. Layrs Control 2

Preuzmite ovaj dodatak Photoshopa besplatno i radite svoj posao mnogo brže i lakše. Ovde ćete naći sedam tekstova o tome kako da odvajanje slojeva zapravo izgleda zabavno.

9. Webydo

Uz Webydo možete da dizajnirate web stranice besplatno, a da pritom ne treba ni da pišete kôd. Uz pomoć ovog alata možete upravljati sadržajem i samostalno ga objavljivati.

10. Guideguide

Ponekad može biti vrlo teško i dosadno da koristite vodiče kada kreirate web stranice i druge stvari. Guideguide će vam pokazati kako možete to da radite jednostavno. Možete preuzeti ovaj alat za Photoshop 3.1.3. , jer i on je takođe besplatan.

11. No More Banding

Ako se nervirate kada pokušavate da uradite korekciju boje ili modifikujete strukturu slike, a to se završi tako što vam se pojave crte ili trake na slikama visoke rezolucije (banding), ovaj besplatan alat će vam pomoći da stanete tome na kraj.

Ako vas interesuje grafički dizajn, više o potrebnim vještinama možete saznati ovdje.

Autor: Redakcija

avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close