Koridor 5C: Od ponude do ugovora cijena je porasla za 7 miliona eura

Turska firma Cengiz Insaatt, iako je bilo i povoljnijih ponuda, dobila je posao gradnje 10,2 km poddionice Vlakovo – Lepenica na autoputu na koridoru Pet c. Ponuda od 172 miliona eura je za 34 miliona maraka skuplja od ponude najpovoljnijeg ponuđača, a od ponude do ugovora cijena posla porasla je za vrtoglavih 14 miliona maraka.

Najnižu je ponudu na tenderu dao italijanski konzorcij. Italijani su ponudili da ovu dionicu sagrade za 154 miliona eura. Ta je prvorangirana ponuda bila za gotovo 17,5 miliona eura jeftinija od ponude Turaka. Italijani su stoga uložili žalbu, te najavili pokretanje sudskog spora protiv Autocesta Federacije ako ponuda ne bude prihvaćena.

Izbor izvođača za dionicu Vlakovo – Lepenica je obavljen u skladu sa non objectionom od EBRD-a, bez prigovora na provedentu tendersku proceduru. U skladu sa tim odabran je najpovoljniji ponuđač za ovu dionicu, izjavio je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Skuplja Cengizova ponuda i nije toliko sporna, koliko je sporna činjenica da je 10. jula prošle godine turski Cengiz  dao ponudu od 172 miliona eura. Pet mjeseci kasnije, Autoceste sa Čengizom potpisuju ugovor na iznos od 179 miliona. Dakle, od ponude do ugovora cijena je porasla za 7 miliona eura.

Odgovor na pitanje zašto su Autoceste preko noći morale izdvojiti 7 miliona eura više za istu dionicu autoputa, trebalo bi tražiti u podizvođačima – to su Hidrogradnja d.d. Sarajevo, Hering Široki Brijeg, Deling Tuzla, Euroasfalt Sarajevo, A3 Široki Brijeg, Butmir Sarajevo i HP Investing Mostar.

Podsjećamo. Podizvođač Butmir d.o.o. u vlasništvu je Huseina Seje Hasibovića, čovjeka koji je zajedno sa liderom SDP-a Zlatkom Lagumdžijom i državnim ministrom prometa i komunikacija Damirom Hadžićem bio obuhvaćen istragom u Aferi reket. Podizvođač Euroasfalt 2010. godine bio je finansijer predizborne kampanje SDA, a vlasnik je dovođen u vezu sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izerbegovićem. Kompanija A3 iz Širokog Brijega godinama finansira HDZ BiH.

federalna.ba/Mirela Gradišić

www.magazinplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close