-TopSLIDEBiHPrivreda

Kopačke za Ronalda i oprema za pobjednika Giro d Italia prave se u Sporteku

Tvornica Sportek iz Kotor Varoši pravi profesionalnu sportsku obuću za Nike korporaciju u kojoj igraju najbolji fudbaler svijeta Cristiano Ronaldo i brojne druge svjetske fudbalske zvijezde, ali i biciklističku opremu koju nosi veliki dio takmičara na trci Giro d’ Italia uključujući i ovogodišnjeg pobjednika Bernala Egana.

Tvornica Sportek, koja je jedan od najvećih izvoznika u Bosni i Hercegovini, osnovana 2005. godine sa velikim početnim italijanskim kapitalom, u samom startu imala je 300 zaposlenih, dok je danas, zahvaljujući dugoročnoj saradnji sa svjetski poznatim kompanijama poput Nike korporacije, te stalnim unapređenjem poslovnih procesa, ulaganjem u nove tehnologije i ljudski potencijal, izrasla u poslovnog giganta sa više od 2000 radnika.

Njene hale sa proizvodnim i skladišnim prostorima se danas prostiru na oko 40.000 m2 površine, a kapaciteti su dostigli brojku od 15.000 pari obuće dnevno.

Tvornica obuće Sportek bavi se serijskom proizvodnjom sportske obuće – profesionalni modeli za fudbalere – kopačke za Nike korporaciju (u kojima igra najbolji fudbaler svijeta Cristiano Ronaldo i brojne druge svjetske fudbalske zvijezde). Od 2008 do 2020 godine na godišnjim konkursima za novi dizajn kopački, koje kompanija NIKE raspisuju svake godine u svijetu, njihov dizajner iz Italije uvijek osvajao prvu nagradu.

Također, proizvode i kompletan profesionalni biciklistički program (osim kaciga i naočala) za marku DMT koja je u vlasništvu njihove matične firme Dijamant iz Italije, a imaju i posebnu liniju za proizvodnju, šivanje i štampanje kompletnog programa od tekstila za bicikliste (čarape, majice, hlače, dukserice itd).

Osim toga, već dugi niz godina rade i serijsku proizvodnju obuće za američku kompaniju Crocs (ljetne papuče i klompe). Na godišnjem nivou, za ovu kompaniju naprave i izvezu oko 4.000.000 pari obuće.

Pored ovog, u njihovu djelatnost spada i proizvodnja dijelova od karbonskih vlakana za motocikle Ducatti i bicikle DMT (veliki dio takmičara na trci Giro d Italia, pa i ovogodišnji pobjednik nosi opremu koja se proizvodi u Sporteku), kao i krovišta za manje jahte od karbonskog tekstila.

Njihova poslovna strategija podrazumijeva kontinuirano istraživanje i razvoj novih metoda za izradu njihovih proizvoda, snažnu orijentiranost na klijente, uz nezaobilaznu korporacijska i društvena odgovornost sa posebnim akcentom na odgovornost prema njihovim uposlenicima, rečeno je prilikom posjete predstavnika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine kompanijama u Kotor Varoši Sportek i Dermal R, a koje zajedno upošljavaju više od 3200 radnika.

indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close