Koordinacioni odbor Vlade FBiH potvrdio dinamiku izrade Programa ruralnog razvoja FBiH

U Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Sarajevu, 13.01.2014. godine održan je sastanak Koordinacionog odbora Vlade FBiH, koji je sukladno Odluci Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o pristupanju izradi Programa ruralnog razvoja FBiH za period od 2013. do 2020. godine (Sl. novine FBiH br. 41/13), formiran zbog monitoringa izrade Programa i osiguranje pune suradnje između ministarstava na ovom projektu. Nosilac projektnih aktivnosti je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Na jučerašnjem sastanku prezentirani su prijedlozi Akcionog plana i komunikacijskih planova za realiziranje Odluke Vlade FBiH o pristupanju izradi Programa ruralnog razvoja FBiH.

Koordinacioni odbor je jednoglasno usvojio predložene dokumente čime je potvrđena dinamika realizacije projekta. Članovi KO potvrdili su da će osigurati suradnju svojih ministarstava, nadležnih subjekata i zainteresirane javnosti iz oblasti koja je u njihovoj nadležnosti, te pravovremeno imenovanje kompetentnog osoblja iz federalnih ministarstava za članove radnih grupa, koje će raditi na pitanjima konkurentnosti, zatim upravljanja prirodnim resursima i očuvanjem okoliša, kao i diverzifikacijom ruralne ekonomije.

Izrada Programa ruralnog razvoja financira se iz sredstava Projekta za poljoprivredu i ruralni razvoj, ARDP (Agriculture and Rural Development), a konzalting tvrtka CATALYS je, sukladno procedurama Svjetske banke, imenovana za partnera u postupku izrade Programa.

Izrada Programa ruralnog razvoja je jedan od prioriteta u Federaciji Bosne i Hercegovine kao i čitave države, a zasniva se na načelima ruralnog razvoja u državama članicama EU.

Planirano je da prednacrt Programa bude dostavljen na razmatranje Vladi FBiH do početka jula 2014. godine.

www.magazinplus.eu – Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close